1 sept. 2011

The Way Back

Inspirata din romanul "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom" al autorului polonez Slawomir Rawicz, drama "The Way Back" are in centrul actiunii un grup de prizonieri de diverse nationalitati dintr-un gulag siberian, care reusesc sa evadeze si sa isi croiasca drum spre India.

In anul 1940, satuli de frig, foame, persecutii, lipsa de ingrijiri medicale si executii nemeritate, Janusz, Tomasz, Voss, Zoran, Valka si Smith decid sa sfideze autoritatile sovietice si sa evadeze din lagarul de munca fortata.

Nevoiti sa traverseze cu piciorul teritorii necunoscute si salbatice si sa infrunte vitregiile naturii, fostii prizonieri parcurg aproximativ 6.500 de kilometri in drumul lor spre libertate, marsaluind prin Mongolia, China si Tibet, prin desertul Gobi si prin Muntii Himalaya, cu scopul de a ajunge in India.

In timpul calatoriei lor dramatice, in cursul careia unii dintre ei isi pierd viata si altii isi ratacesc credinta si speranta, Janusz, Valka Tomasz, Smith, Zoran si Voss o intalnesc pe adolescenta Irena si o iau sub aripa lor ocrotitoare pentru a o ajuta sa supravietuiasca.
Pe mine m-a impresionat mult povestea filmului, initial am crezut ca este inspirat din fapte reale, desi mi se parea imposibil sa parcurgi o asemenea distanta pe jos, apoi am aflat ca era inspirat dintr-un roman.

Din distributie fac parte si romanii Alexandru Potocean si Dragos Bucur, care sunt destui de haiosi si mai condimenteaza putin drama traita de personaje.

Nu am idee cand va fi lansat in cinematografele din tara, din cate stiu a fost difuzat la Tiff si a rulat cu aceea ocazie doar un singur weekend la Patria. Probabil pentru unii este un film prea plictisitor si nu are priza la public, dar macar pentru cei doi romani din distributie ar trebui mai mult promovat...

Va invit sa vizionati trailerul:

2 comentarii:

daninho spunea...

pare fain, daca il gasesc, ma uit :)

Mihaela spunea...

Ce intamplare, tocmai am vazut si eu filmul asta! :)
Prietenul meu se uita la el si nu am rezistat sa nu trag cu ochiul din cand in cand, pana m-a cucerit si am inceput sa-l urmaresc cu atentie.
Stiam ca a jucat un roman, Dragos Bucur, nu stiam si de Potocean.