Am amanat acest articol de cand am inceput sa scriu pe blog. Initial am vrut sa scriu, apoi m-am razgandit, dar pana la urma m-am gandit ca fac un bine cititorilor mei daca impartasesc din experienta mea de fost lucrator la McDonald's.
Am lucrat la Mc 2 ani. A trecut ceva timp de atunci si chiar daca am mai uitat unele chestii, sper sa povestesc fara sa omit ceva important. Este oficial cel mai lung articol scris de mine pe acest blog, sper sa nu va ia somnul !
Descriere restaurant
Lobby ( sala de mese)
Service – locul unde sunt casele de marcat si se iau comenzi.
Culise – holul de legatura din spate, unde sunt diverse dulapuri, aparate (masina de spalat, uscator – folosite mai mult pentru mopuri).
Bucatarie – se prepara toate produsele – exista o zona de grill, toaster, o masa de dressing, zona produselor prajite in ulei si cartofi prajiti.
Crew room – o camera unde angajatii stau in pauze sau inainte de a intra in tura; de obicei acolo gasim TV, PC conectat la internet, o canapea.
Vestiare – folosite pentru lasarea lucrurilor personale (fiecare angajat are un vestiar cu numele pe el) si pentru a se schimba in uniforma de lucru. Mai gasim si o masa de calcat, pentru ca nu ai voie sa fii imbracat cu o camasa sifonata :)
Program de lucru
La Mc exista 3 norme de lucru : 4, 6 sau 8 ore. Norma part-time de 4 ore e preferata de liceeni sau cei care mai au un loc de munca, cea de 6 ore de studenti (asa am lucrat eu in majoritatea timpului). Conducerea McDonald’s prefera insa angajatii care sa poate lucra 8 ore, pentru ca sunt folositi si in tura de noapte.
Pentru fiecare dintre norme exista un salariu standard, fiecare ora extra se ponteaza, insa este recomandabil sa nu ai prea multe ore extra intr-o luna pentru ca esti impozitat de 2 ori, deci nu ai facut nimic….muncesti mai mult si nu iei prea multi bani in plus.
Inainte de angajare ai 3 zile de proba ( de oje), neplatite dar in care te fericeste cu un meniu Big Mac pe zi si o cafea. Dupa aceea esti angajat, nu cred ca au existat cazuri in care cineva sa vina 3 zile iar apoi sa nu fie sunat. La angajare se face carte de munca, trebuie sa ai o serie de analize in regula (sange, plamani), dureaza cam 1 luna de cand ai fost la proba pana in prima zi de munca oficial.
Tura de noapte este cea mai dificila dupa parerea mea. Eu am lucrat doar cateva nopti consecutive si am fost terminata, nu stiu cum altii reuseau cate 2 saptamani pe luna. Nu mai poti sa faci nimic, dormi toata ziua, te trezesti la ora 19.00 si pleci iar la munca.
Sunt putini angajati noaptea, cam 6-7, care trebuie sa lustruiasca restaurantul, sa ia comenzi la drive si sa mai primeasca si livrare…Absolut toate aparatura este curatata, spalata – masina de inghetata, grill-ul, cuva de ulei, etc. Apoi in lobby faci smotru…spalat pe jos, ridicat scaune pe mese, lustruit bai si toalete.
De doua ori pe saptamana vine masina cu livrare si mai trebuie sa ajuti si la descarcat, pus in congelator, aranjat etc. Si in tot acest timp vin tot felul de rataciti noaptea la 12 la fereastra sa comande; unii dintre ei sunt cam in stare de ebrietate, altii sun pesti cu fetite…tot felul de specimene cu care trebuie sa iti bati capul, sa iti pastrezi calmul si sa incerci sa mai fii si respectuos…
Descriere tipuri de angajati
Angajatii sunt numiti in functie de vechime:
- crew initial – 1-3 luni – ecuson verde
- crew trainee – 3-5 luni – ecuson albastru
- crew member – 5 luni – nelimitat – ecuson galben. Poti sa ramai member o perioada neterminata, doar daca te remarci si esti implicat poti sa mai avansezi.
- Trainer – ecuson alb – instruiesti alti angajati
- Manager - ecuson auriu – poti sa conduci o tura si sa decizi fiecare angajat pe ce zona va lucra cand intra in tura
- Hostessa – tipa din lobby care are grija ca totul sa fie curat acolo, da baloane la copii, duce comenzi intarziate la mese, etc,.
Fiecare angajat primeste cate un PDL (program dezvoltare lucratori) cu informatii pe care trebuie sa le memoreze, gen temperatura de prajire, termen de valabilitate. Apoi primeste un OCL (lista de verificare a procedurii pe statie) adica un test cu cateva intrebari, test pe care trainer-ul ti-l da…Dupa ca acumulezi mai multe puncte la aceste teste, pentru fiecare zona in parte, esti avansat. Dupa parerea mea erau niste chestii mai mult simbolice, daca te descurcai si iti mergea mintea, avansai si fara sa stii atatea grade…
Intr-adevar cand se dorea o avansare, gen manager de tura se dadeau niste teste in alte locuri, chiar trebuia sa tocesti ca sa iei examenul.
Munca la McDonald’s
La inceput lucrezi mai mult in bucatarie, ca sa inveti cum se fac toate sandwich-urile, ce contin fiecare, apoi la cartofi prajiti si dupa aceea in service.
Eu personal nu eram as la bucatarie, nu-mi placea de nici o culoare, era foarte mare inghesuiala, dadeam sandwich-uri pe jos, ma incurcam de multe ori. La cartofi prajiti eram tot asa, destul de stangace la inceput, ma frigeam si aveam numai semne pe brate, apoi a inceput sa imi placa si chiar ma descurcam ( mentionez ca in vreo 6 ore se prajeau multe zeci de kg, 8 din 10 clienti cumpara “french fries” ).
Service-ul a fost marea mea iubire :) De obicei esti pus intr-o zona unde te descurci cel mai bine, deci daca te misti repede in service poti sta acolo luni de zile. Exista de asemenea persoane, in special baietii care prefera bucataria, pentru ca acolo exista mai multe momente de pauza, nu esti face2face cu clientul, nu trebuie sa fii mereu zambitor si aranjat. Deci cui nu-i place palavra cu clientul sta mai mult la bucatarie.
Am uitat sa spun de minunatul lobby de care toata lumea fuge….normal, cine vrea sa dea cu mopul intruna, sa stranga mesele, sa verifice baile odata la 10 minute, sa schimbe cosurile de gunoi, sa bage mopuri la spalat/uscat, sa curete toalete, oglinzi, sa fie la comanda vreunei hostesse isterice care face pe sefa. Deci cam orice nou angajat are privilegiul de a face asta, iar daca nu prea esti comunicativ, activ, ai sanse sa imbatranesti pe acolo.
Deci eu am activat cam asa: in lobby, bucatarie si cartofi prajiti in primele 3 luni, mai ales ca imi era frica de service, aveam emotii sa lucrez cu banii, sa tastez pe casa. Dar odata ce am invatat mi s-a parut cea mai frumoasa zona de acolo.
Partile proaste la fiecare zona erau cam asa:
- in service vorbesti pana te doare gura, trebuie sa fii amabil si zambitor, pleci in pauze mai greu daca este aglomerat;
- in lobby iti dai kilometrajul peste cap la cate drumuri faci, de la un capat la altul, plus ca esti responsabil cu toate chestiile gretoase, trebuie sa cureti dupa toti needucatii.
- in bucatarie este foarte cald, aglomerat, esti ametit de comenziile speciale.
- in zona de culise, de obicei lucreaza cate un baiat care se ocupa cu aprovizionarea : aduce produsele din congelatorul mare, gen cartofi, ingredientele folosite la dressing, prepara salate, inghetata, shakuri, schimba CO2-ul de la suc cand se termina. O fata se descurca mai greu in aceasta zona pentru ca are de carat multe greutati.
La norma de 4 ore primesti jumatate de bon pe zi, o pauza de 5-10 minute dupa primele 2 ore.
La 6 ore ai un bon de masa/zi, pauza scurta o data la 2 ore sau 30 minute pauza de masa. Eu nu imi luam pauza de masa decat foarte rar, cand nu erau clienti si ma plictiseam prin service. In plus daca era aglomerat aveam voie doar 10 minute sa mananc ceva pe fuga si sa ma intorc la casa…
La 8 ore ai obligatoriu 30 minute pauza de masa. In plus ca peste tot, fumatorii cer mai multe pauze si uita sa se mai intoarca.
Cel mai aglomerat era:
- in cursul saptamanii la ora pranzului (rush hours) cand nu se vedea usa de la intrare; atunci erau cei mai multi angajati pe tura, in service stateam la casa si altcineva imi facea back-up – adica eu doar luam comenzi, tastam pe casa, luam bani, dadeam rest si bon, iar un coleg era in spatele meu si vedea comanda scrisa, o aducea pe tava sau la pachet. Deci lucrurile mergeau mult mai repede asa, insa era foarte mare agitatie si galagie, trebuia sa te detasezi de ce se striga in jurul tau si sa fii atent numai la clientii tai.
Insa cand se primeau comenzi speciale gen: hamburgher plein (fara dressing, doar carne si paine), puisor fara maioneza, extra castraveti, cartofi nesarati dar cu un plic de sare separat, suc fara gheata cu putina apa calda, inghetata extra topping, big mac fara salata, mcchicken extra salata, simteai cum iti vajaie capul. Eu cam in fiecare noapte visam cum vorbesc cu clientii, cum dau rest si numar banii …
- de sarbatori – poate e de necrezut dar erau cozi imense in noaptea de Revelion, in noaptea de Paste, pe 1 decembrie si chiar pe 1 ianuarie sau 25 decembrie…majoritatea clientilor erau straini si tineri.
Dupa ce iesi din service seara, se scoate sertarul cu un bon kilometric (Z-ul) si se numara banii la casierie; daca iesi minus platesti de la tine din buzunar, in schimb plusul se opreste la fondul restaurantului ( se cumpara medicamente, se plateste taxiul angajatilor care stau peste program). In plus nu ai voie sa ai bani in buzunar cand esti la casa, poti fi suspectat ca ai furat din sertar, sau ai acceptat vreun bacsis. Deci angajatii McDonald’s nu au voie sa isi ia bacsisul acasa, nu este incurajata aceasta politica, se considera ca ai fraierit clientul daca ai un plus prea mare pe casa….
Au fost angajati pacaliti de unii escroci care veneau sa plateasca cu o bacnota de 500 de lei, apoi te ameteau si te suceau…pana ieseai minus 490 lei !!! Si asta fara sa iti dai seama, aflai tocmai seara cand mergeai la casierie. In perioada cand eu lucram au patit asta vreo 2 colegi, efectiv au muncit aproape 1 luna degeaba ca sa isi plateasca datoria… De aceea cand vedeam o bacnota de 500 de lei ne uitam suspect si cu frica, rugam managerul de service sa schimbe hartia la casierie, apoi ne opream cat trebuia, 10-20 lei si inapoiam banii….
De asemenea au existat cazuri cand un angajat a fost concediat pentru ca a fost gasit cu 5 lei in buzunar in timp ce lua comenzi si s-a considerat ca i-a luat din sertar. Daca prin exceptie aveai niste bani in buzunar pentru ca vroiai sa iti cumperi ceva mai tarziu trebuia sa anunti managerul ca sa stie ca ai intrat cu banii aia in tura… Alte persoane au fost concediate pentru ca au oferit cate un suc unei prietene si aceasta nu l-a platit. Astfel de lucruri se mai faceau, mai ales cand era aglomerat, multi dintre noi poate au facut asta cel putin odata: sa ofere un suc sau un sandwich in plus unui prieten care venea in calitate de client. Daca nu erai prins nu erau probleme, insa faceai asta pe raspunderea ta.
Comanda primita la casa trebuie ansamblata intr-un minut – asa este recomandabil, nu zic ca intotdeauna se intampla asa, ai pe casa un cronometru, iar dupa ce inchei o comanda, ele raman acolo ca o arhiva, pana la 10 comenzi. Uneori managerul de service se mai uita pe acolo si daca vede ca zabovesti prea multe minute la o comanda iti atrage atentia. De multe ori nu depinde de omul de la casa ci de cei din bucatarie – nu au un produs prajit, care dureaza mai mult pana se face (pana la vreo 6 minute). Atunci trebuie sa trimiti clientul la masa, iti ceri scuze si ii spui ca ii vei aduce tu comanda.
Cand se primesc comenzi la pachet, comanda se ansambleaza in ordinea – bauturi calde, bauturi reci, milkshake-uri, salatate, sandwich-uri, placinte, cartofi prajiti, apoi inghetata.
Exista mistery shopper ! O persoana platita de Mc sa se poarte ca un client normal si sa vada cum este tratat. Daca prost – tot restaurantul are de suferit, se depuncteaza daca dureaza comanda mai mult de 1 minut, daca nu i se fac sugerari de produse, daca cel de la casa nu este amabil si zambitor.
Exista niste termeni specifici prin care dai comenzi tu cel din service pentru cei din bucatarie si managerul din bucatarie pentru ceilalti…in primele zile (mai ales cele de proba) te uiti ciudat si ti se pare ca nu vei pricepe prea repede ce vor sa spuna.
Auzi ceva de genul: 8 in grill (comanda pt omul de la grill sa stie cate bucati de carne sa puna), 2 de 9 ( adica 2 portii de nuggets 9 pentru cine este in zona de produse prajite in ulei), 8 normale in toast ( 8 chifle simple, fara susan, puse la caramelizat in toaster), 6 normale, 2 branza ( adica din cele 8 chifle de pe tava faci 6 hamburgeri si 2 cheeseburgeri).
Trebuie tot timpul sa fii amabil cu colegul din bucatarie si el la fel, sa folosesti te rog si multumesc, mai ales pentru a-ti confirma ca a auzit comanda…iti dezvolti foarte mult atentia distribuitiva…Eu imi aduc aminte ca nu eram in stare sa tip, cand ma auzea cineva eram fericita, treptat am inteles ca trebuie sa tip ca sa fiu auzita, mai ales cand mai sunt cel putin 10 persoane in jurul meu, fiecare cu are alta cerinta….
Odata preparate sandwich-urile sunt puse in transfer-bin, permanent incalzit pentru a sta calde si au termen de valabilitate 10 minute. Pe fiecare rand este pus cate un timer ca sa stii la ce ora au fost puse; sunt niste chestii metalice, gen cartele, cu cifre din 2 in 2 pe ele.
De obicei managerul care sta la transfer cere acel timer de la colegii din service si pune altul in loc pentru a mai prelungi valabilitatea produsului cu 10 minute sau mai mult…depinde de superiorii care sunt prin zona. Multi nu isi risca pielea pentru ca exista adesea cate o vizita fulger de la un responsabil pe mai multe restaurante. Se dau avertismente scrise daca sunt gasite nereguli, in special managerilor pentru ca nu au stiut sa-si coordoneze si supravegheze angajatii cum trebuie.
Daca tot nu se vand sandwich-urile sunt aruncate la wast. Nu sunt date la caini, nici la saraci ( imi aduc aminte ca odata venisera niste oameni sa ceara niste alimente expirate – li s-a spus ca nu au voie – cum ar fi aparut la stiri – McDonald’s da mancare expirata saracilor !!! ). Cand se iese de pe tura seara la ora 22, se numara tot ce este in cosul ala de gunoi si se noteaza, pentru a nu se iesi minus. Tura de noapte numara absolute tot ce e pe stoc – de la lazi cu chifle, sosuri, toppinguri, salate. Se fac niste calcule cu cat s-a vandut si daca se iese pe minus…e cam nasol. Imi aduc aminte ca noi ieseam mereu pe minus la cartofi, deoarece unii angajati faceau portile extra, si la inghetate la fel…
Angajatii au reducere 50% la produse, deci sa spunem ca si noi contribuim la acel minus….cand cumparam o portie de cartofi sau o inghetata, normal ca o facem Top Gun :)
Cartofii au termen 7 minute, placintele 90 de minute, produsele prajite in ulei gen peste sau pui au termen 10 minute.
Cuva de ulei este curatata de resturi in timpul zilei, iar seara se filtreaza. I se face un test sa se vada daca este uzat si numai in acest caz se schimba. Se utilizeaza tehnica FIFO (first in first out) adica o punga de salata, branza, chifle desfacuta prima, este terminata prima.
In bucatarie se lucreaza numai cu sort si sapca, trebuie sa te speli pe maini la cel mult 30 de minute, sa ai parul prins, unghiile curate si fara oja, fara bijuterii, baietii barbieriti si tunsi.
Masa de dressing contine : mustar, ketchup, castraveti, ceapa proaspata sau deshidratata, sosuri, salata, branza. Dressingul este facut pe coroana chiflei, iar dupa ce se adauga si carnea, pune talpa chiflei.
Este folosita tehnica “clean as you go” – trebuie sa lasi curata zona de lucru cand iesi din tura, aprovizionarea facuta, maturat, dat cu mopul…
In lobby toate tavile stranse de pe masa, sunt duse in culise si sterse in timpul zilei apoi spalate in timpul noptii.
Gunoiul se compacteaza ca sa intre mai mult iar abia apoi se schimba. Carpele folosite in restaurant sunt spalate si au colturi diferite : galben – bucatarie, alb – lobby, rosu – toalete…ca sa nu se combine intre ele in vreun mod nefericit !
Salariu si bonusuri
Cand lucram eu existau multe tehnici de motivare a angajatilor; intre timp am inteles ca lucrurile nu mai stau asa roz, s-a schimbat director general McDonald’s Romania, iar actualul nu mai este asa darnic cu angajatii.
Cand se introducea un sandwich nou, trebuia sa-l promovezi ( cele 2 reguli principale de la casa de marcat erau suggestive sell – sa sugerezi meniuri langa sandwich, desert langa meniu, etc – si sell-up - portia cea mai mare ). Angajatii care ieseau pe primele locuri castigau diverse – de la weekenduri la munte, telefoane mobile, home cinema pana la premii in bani de 500/200/ 100 lei )
Stiu ca angajatii Mc sunt considerati cei mai stresanti cu atatea intrebari, dar trebuie sa stiti ca noi nu avem intotdeauna chef sa facem atatea sugestii, dar cand ai in spatele tau un manager care tot timpul iti sufla la ureche….sugereaza, vinde, nu prea ai incotro.
Eu am castigat odata un weekend la munte (Mc-ul avea o vila imensa in Predeal, unde veneau angajati din toata tara), odata un TV si altadata un premiu de 500 lei :D
Ziua de nastere era intotdeauna zi libera si primeai cadou cam 200 lei in bonuri cadou. Deci din punctul de vedere financiar Mc sta destul de bine, salariul creste la fiecare avansare, plus daca restaurantul are vanzari bune si conducerea generala hotaraste, se mai mareste salariul pentru toti angajatii odata la 2-3 luni. Daca lucrezi de noapte, la fel ai bonusuri.
In plus cadouri de Craciun, Paste, 8 martie pentru femei, 1 iunie pentru angajatii care au copii. Deci asta este un motiv pentru care multi imbatranesc la Mc, odata ce treci de perioada critica de 2-3 luni si reusesti sa te acomodezi, este foarte greu sa mai pleci. De ce ?
Pentru ca te obisnuiesti cu ce faci si nu ti se mai pare dificil, iti faci prieteni, in plus daca te enervezi, in momentul cand iei salariul si vezi ca e din ce in ce mai bine, te mai calmezi...
Sunt persoane care lucreaza de 10-15 ani in Mc, au un salariu frumusel si nu se gandesc sa plece. In plus poti sa te indragostesti foarte usor acolo, sunt multi angajati de aceeasi varsta, deci exista destul de multe cupluri in Mc, care sfarsesc printr-o casatorie, sau destul de urat cand relatia nu merge…..atunci nu mai este bine, mai ales cand fostul este intr-un grad mai avansat ca tine si iti spune ce sa faci…Deci dupa parerea mea, o relatie la locul de munca nu este recomandabila, exista destul de putine sanse ca aceea persoana sa fie “the one” iar dupa aceea situatia nu va mai fii atat de confortabila.
Se fac tot felul de iesiri gen team-builing la padure, la gratar, la munte cate o zi, in club, strand, etc. Iesiri menite sa apropie angajatii mai mult, sa-i mai destreseze. Exista echipe de fotbal pe restaurante, chiar si cupa de fotbal McDonald’s daca va vine sa credeti…
Esti pontat dupa cate ore lucrezi, pauza de masa ti se scade din norma – managerul de service noteaza in floor-plan (lista cu angajatii din ziua respectiva) daca iei pauza scrie PM, daca nu, FP…La sfarsitul lunii primesti un fluturas de salariu sigiliat in care vezi cate ore ai lucrat, cat ai brut, impozit, net, etc.
Banii intra pe card. De 2 ori pe an se primeste un fel de al 13-lea salariu – unul in ianuarie, celalalt in iulie. Acest salariu depinde de calificativul pe care il dau superiorii, nu este pentru toti la fel.
Pana la urma de ce pleci din McDonald’s ? Doar esti bine platit, ai concediu 21 de zile pe an, prime, bonusuri, cadouri, 2 libere pe saptamana (in cursul saptamanii daca esti incepator, in weekend mai rar)… Unii mai sensibili, chiar si cu atatea conditii nu mai rezista psihic…altii mai puternici stau acolo cu anii. Fetele fac crize de plans prin toalete, barbatii se enerveaza si tipa. Imi aduc si eu aminte cat am bocit in primele zile de munca, traiam cu impresia ca nu ma voi adapta in veci, de cate ori ma enervam vroiam sa-mi dau demisia, apoi insa ma calmam si priveam lucrurile altfel.
La McDonald’s te superi cand unul mai inalt in grad tipa la tine ca nu te misti mai repede, cand vrei sa pleci acasa ca s-a terminat ziua ta de munca si seful vrea sa te mai tina sa dai cu matura si mopul, te superi cand vrei sa inchizi casa si ti se aseaza in fata 3 clienti cu ceafa groasa si te jignesc ca nu-i mai servesti desi ei au stat la coada, te superi cand se exagereaza cu regula “clientul nostrul, stapanul nostrul”, cand cersetori sunt lasati sa foloseasca baia pe care apoi tu trebuie s-o cureti, cand un destept emo mananca jumatate de sandwich si apoi vrea sa i-l schimbi pentru ca are un “gust ciudat”, cand “fetitzele”vor la 2 noaptea comenzi speciale si calde…
Nu-mi pare rau ca am lucrat acolo, a fost cea mai frumoasa experienta din viata mea, m-a ajutat mult sa ma maturizez, sa fiu mai rapida, sa nu mai dorm pe mine, sa fiu acasa mai ordonata, sa interactionez cu tot felul de categorii de oamenii…
Am plans cand am plecat de acolo, am plans cum 95% din angajati, chiar si baieti plang in ultima lor zi de munca acolo…
Nu am devenit obeza acolo, nu m-am imbolnavit de ficat, mancam doar un McPuisor pe zi, poate eram si mai tanara si aveam arderile bune, sau faptul ca stateam in picioare toata ziua m-a ajutat.
Aveam program de lucru 16-22, insa de multe ori, in principiu in vacanta de vara stateam peste program pana la ora 24-01 pentru a-i ajuta pe colegii din tura din noaptea.
Mi-au trecut prin maini mai multi bani ca niciodata, pana la 4000 lei pe zi si eram chiar si 10 case deschise.
Da, acolo inveti cum sa reactionezi in situatii limita, sa fii ponderat si calculat, cum sa zambesti cand nu mai poti de nervi, de sete, de picioare, pentru ca ultima oara ai stat jos in urma cu vreo 4 ore, cam 6 minute asa….
Eu cand voi avea un copil imi propun sa-l angajez la 16-17 ani part-time la McDonald’s….sa invete sa aprecieze puful de acasa, sa vada cat de stangaci poate sa fie uneori….sunt convinsa ca aceasta experienta il va ajuta sa se maturizeze.
Eu am plecat deoarece simteam ca nu mai ma regasesc acolo, tot timpul am privit job-ul ca pe ceva temporar, in timpul facultatii, insa timpul a trecut destul de repede, m-am atasat de locul ala si a fost destul de greu sa plec…Din respect pentru fostii mei colegi nu voi spune in care dintre restaurante am lucrat, oricum nu cred ca are vreo importanta, peste tot lucrurile stau cam la fel....
Nu vreau sa devin melodramatica acum la final, sper ca am fost pe intelesul tuturor, astept feedback-ul vostru si orice nelamurire aveti…