Am amanat acest articol de cand am inceput sa scriu pe blog. Initial am vrut sa scriu, apoi m-am razgandit, dar pana la urma m-am gandit ca fac un bine cititorilor mei daca impartasesc din experienta mea de fost lucrator la McDonald's.
Am lucrat la Mc 2 ani. A trecut ceva timp de atunci si chiar daca am mai uitat unele chestii, sper sa povestesc fara sa omit ceva important. Este oficial cel mai lung articol scris de mine pe acest blog, sper sa nu va ia somnul !
Descriere restaurant
Lobby ( sala de mese)
Service – locul unde sunt casele de marcat si se iau comenzi.
Culise – holul de legatura din spate, unde sunt diverse dulapuri, aparate (masina de spalat, uscator – folosite mai mult pentru mopuri).
Bucatarie – se prepara toate produsele – exista o zona de grill, toaster, o masa de dressing, zona produselor prajite in ulei si cartofi prajiti.
Crew room – o camera unde angajatii stau in pauze sau inainte de a intra in tura; de obicei acolo gasim TV, PC conectat la internet, o canapea.
Vestiare – folosite pentru lasarea lucrurilor personale (fiecare angajat are un vestiar cu numele pe el) si pentru a se schimba in uniforma de lucru. Mai gasim si o masa de calcat, pentru ca nu ai voie sa fii imbracat cu o camasa sifonata :)
Program de lucru
La Mc exista 3 norme de lucru : 4, 6 sau 8 ore. Norma part-time de 4 ore e preferata de liceeni sau cei care mai au un loc de munca, cea de 6 ore de studenti (asa am lucrat eu in majoritatea timpului). Conducerea McDonald’s prefera insa angajatii care sa poate lucra 8 ore, pentru ca sunt folositi si in tura de noapte.
Pentru fiecare dintre norme exista un salariu standard, fiecare ora extra se ponteaza, insa este recomandabil sa nu ai prea multe ore extra intr-o luna pentru ca esti impozitat de 2 ori, deci nu ai facut nimic….muncesti mai mult si nu iei prea multi bani in plus.
Inainte de angajare ai 3 zile de proba ( de oje), neplatite dar in care te fericeste cu un meniu Big Mac pe zi si o cafea. Dupa aceea esti angajat, nu cred ca au existat cazuri in care cineva sa vina 3 zile iar apoi sa nu fie sunat. La angajare se face carte de munca, trebuie sa ai o serie de analize in regula (sange, plamani), dureaza cam 1 luna de cand ai fost la proba pana in prima zi de munca oficial.
Tura de noapte este cea mai dificila dupa parerea mea. Eu am lucrat doar cateva nopti consecutive si am fost terminata, nu stiu cum altii reuseau cate 2 saptamani pe luna. Nu mai poti sa faci nimic, dormi toata ziua, te trezesti la ora 19.00 si pleci iar la munca.
Sunt putini angajati noaptea, cam 6-7, care trebuie sa lustruiasca restaurantul, sa ia comenzi la drive si sa mai primeasca si livrare…Absolut toate aparatura este curatata, spalata – masina de inghetata, grill-ul, cuva de ulei, etc. Apoi in lobby faci smotru…spalat pe jos, ridicat scaune pe mese, lustruit bai si toalete.
De doua ori pe saptamana vine masina cu livrare si mai trebuie sa ajuti si la descarcat, pus in congelator, aranjat etc. Si in tot acest timp vin tot felul de rataciti noaptea la 12 la fereastra sa comande; unii dintre ei sunt cam in stare de ebrietate, altii sun pesti cu fetite…tot felul de specimene cu care trebuie sa iti bati capul, sa iti pastrezi calmul si sa incerci sa mai fii si respectuos…
Descriere tipuri de angajati
Angajatii sunt numiti in functie de vechime:
- crew initial – 1-3 luni – ecuson verde
- crew trainee – 3-5 luni – ecuson albastru
- crew member – 5 luni – nelimitat – ecuson galben. Poti sa ramai member o perioada neterminata, doar daca te remarci si esti implicat poti sa mai avansezi.
- Trainer – ecuson alb – instruiesti alti angajati
- Manager - ecuson auriu – poti sa conduci o tura si sa decizi fiecare angajat pe ce zona va lucra cand intra in tura
- Hostessa – tipa din lobby care are grija ca totul sa fie curat acolo, da baloane la copii, duce comenzi intarziate la mese, etc,.
Fiecare angajat primeste cate un PDL (program dezvoltare lucratori) cu informatii pe care trebuie sa le memoreze, gen temperatura de prajire, termen de valabilitate. Apoi primeste un OCL (lista de verificare a procedurii pe statie) adica un test cu cateva intrebari, test pe care trainer-ul ti-l da…Dupa ca acumulezi mai multe puncte la aceste teste, pentru fiecare zona in parte, esti avansat. Dupa parerea mea erau niste chestii mai mult simbolice, daca te descurcai si iti mergea mintea, avansai si fara sa stii atatea grade…
Intr-adevar cand se dorea o avansare, gen manager de tura se dadeau niste teste in alte locuri, chiar trebuia sa tocesti ca sa iei examenul.
Munca la McDonald’s
La inceput lucrezi mai mult in bucatarie, ca sa inveti cum se fac toate sandwich-urile, ce contin fiecare, apoi la cartofi prajiti si dupa aceea in service.
Eu personal nu eram as la bucatarie, nu-mi placea de nici o culoare, era foarte mare inghesuiala, dadeam sandwich-uri pe jos, ma incurcam de multe ori. La cartofi prajiti eram tot asa, destul de stangace la inceput, ma frigeam si aveam numai semne pe brate, apoi a inceput sa imi placa si chiar ma descurcam ( mentionez ca in vreo 6 ore se prajeau multe zeci de kg, 8 din 10 clienti cumpara “french fries” ).
Service-ul a fost marea mea iubire :) De obicei esti pus intr-o zona unde te descurci cel mai bine, deci daca te misti repede in service poti sta acolo luni de zile. Exista de asemenea persoane, in special baietii care prefera bucataria, pentru ca acolo exista mai multe momente de pauza, nu esti face2face cu clientul, nu trebuie sa fii mereu zambitor si aranjat. Deci cui nu-i place palavra cu clientul sta mai mult la bucatarie.
Am uitat sa spun de minunatul lobby de care toata lumea fuge….normal, cine vrea sa dea cu mopul intruna, sa stranga mesele, sa verifice baile odata la 10 minute, sa schimbe cosurile de gunoi, sa bage mopuri la spalat/uscat, sa curete toalete, oglinzi, sa fie la comanda vreunei hostesse isterice care face pe sefa. Deci cam orice nou angajat are privilegiul de a face asta, iar daca nu prea esti comunicativ, activ, ai sanse sa imbatranesti pe acolo.
Deci eu am activat cam asa: in lobby, bucatarie si cartofi prajiti in primele 3 luni, mai ales ca imi era frica de service, aveam emotii sa lucrez cu banii, sa tastez pe casa. Dar odata ce am invatat mi s-a parut cea mai frumoasa zona de acolo.
Partile proaste la fiecare zona erau cam asa:
- in service vorbesti pana te doare gura, trebuie sa fii amabil si zambitor, pleci in pauze mai greu daca este aglomerat;
- in lobby iti dai kilometrajul peste cap la cate drumuri faci, de la un capat la altul, plus ca esti responsabil cu toate chestiile gretoase, trebuie sa cureti dupa toti needucatii.
- in bucatarie este foarte cald, aglomerat, esti ametit de comenziile speciale.
- in zona de culise, de obicei lucreaza cate un baiat care se ocupa cu aprovizionarea : aduce produsele din congelatorul mare, gen cartofi, ingredientele folosite la dressing, prepara salate, inghetata, shakuri, schimba CO2-ul de la suc cand se termina. O fata se descurca mai greu in aceasta zona pentru ca are de carat multe greutati.
La norma de 4 ore primesti jumatate de bon pe zi, o pauza de 5-10 minute dupa primele 2 ore.
La 6 ore ai un bon de masa/zi, pauza scurta o data la 2 ore sau 30 minute pauza de masa. Eu nu imi luam pauza de masa decat foarte rar, cand nu erau clienti si ma plictiseam prin service. In plus daca era aglomerat aveam voie doar 10 minute sa mananc ceva pe fuga si sa ma intorc la casa…
La 8 ore ai obligatoriu 30 minute pauza de masa. In plus ca peste tot, fumatorii cer mai multe pauze si uita sa se mai intoarca.
Cel mai aglomerat era:
- in cursul saptamanii la ora pranzului (rush hours) cand nu se vedea usa de la intrare; atunci erau cei mai multi angajati pe tura, in service stateam la casa si altcineva imi facea back-up – adica eu doar luam comenzi, tastam pe casa, luam bani, dadeam rest si bon, iar un coleg era in spatele meu si vedea comanda scrisa, o aducea pe tava sau la pachet. Deci lucrurile mergeau mult mai repede asa, insa era foarte mare agitatie si galagie, trebuia sa te detasezi de ce se striga in jurul tau si sa fii atent numai la clientii tai.
Insa cand se primeau comenzi speciale gen: hamburgher plein (fara dressing, doar carne si paine), puisor fara maioneza, extra castraveti, cartofi nesarati dar cu un plic de sare separat, suc fara gheata cu putina apa calda, inghetata extra topping, big mac fara salata, mcchicken extra salata, simteai cum iti vajaie capul. Eu cam in fiecare noapte visam cum vorbesc cu clientii, cum dau rest si numar banii …
- de sarbatori – poate e de necrezut dar erau cozi imense in noaptea de Revelion, in noaptea de Paste, pe 1 decembrie si chiar pe 1 ianuarie sau 25 decembrie…majoritatea clientilor erau straini si tineri.
Dupa ce iesi din service seara, se scoate sertarul cu un bon kilometric (Z-ul) si se numara banii la casierie; daca iesi minus platesti de la tine din buzunar, in schimb plusul se opreste la fondul restaurantului ( se cumpara medicamente, se plateste taxiul angajatilor care stau peste program). In plus nu ai voie sa ai bani in buzunar cand esti la casa, poti fi suspectat ca ai furat din sertar, sau ai acceptat vreun bacsis. Deci angajatii McDonald’s nu au voie sa isi ia bacsisul acasa, nu este incurajata aceasta politica, se considera ca ai fraierit clientul daca ai un plus prea mare pe casa….
Au fost angajati pacaliti de unii escroci care veneau sa plateasca cu o bacnota de 500 de lei, apoi te ameteau si te suceau…pana ieseai minus 490 lei !!! Si asta fara sa iti dai seama, aflai tocmai seara cand mergeai la casierie. In perioada cand eu lucram au patit asta vreo 2 colegi, efectiv au muncit aproape 1 luna degeaba ca sa isi plateasca datoria… De aceea cand vedeam o bacnota de 500 de lei ne uitam suspect si cu frica, rugam managerul de service sa schimbe hartia la casierie, apoi ne opream cat trebuia, 10-20 lei si inapoiam banii….
De asemenea au existat cazuri cand un angajat a fost concediat pentru ca a fost gasit cu 5 lei in buzunar in timp ce lua comenzi si s-a considerat ca i-a luat din sertar. Daca prin exceptie aveai niste bani in buzunar pentru ca vroiai sa iti cumperi ceva mai tarziu trebuia sa anunti managerul ca sa stie ca ai intrat cu banii aia in tura… Alte persoane au fost concediate pentru ca au oferit cate un suc unei prietene si aceasta nu l-a platit. Astfel de lucruri se mai faceau, mai ales cand era aglomerat, multi dintre noi poate au facut asta cel putin odata: sa ofere un suc sau un sandwich in plus unui prieten care venea in calitate de client. Daca nu erai prins nu erau probleme, insa faceai asta pe raspunderea ta.
Comanda primita la casa trebuie ansamblata intr-un minut – asa este recomandabil, nu zic ca intotdeauna se intampla asa, ai pe casa un cronometru, iar dupa ce inchei o comanda, ele raman acolo ca o arhiva, pana la 10 comenzi. Uneori managerul de service se mai uita pe acolo si daca vede ca zabovesti prea multe minute la o comanda iti atrage atentia. De multe ori nu depinde de omul de la casa ci de cei din bucatarie – nu au un produs prajit, care dureaza mai mult pana se face (pana la vreo 6 minute). Atunci trebuie sa trimiti clientul la masa, iti ceri scuze si ii spui ca ii vei aduce tu comanda.
Cand se primesc comenzi la pachet, comanda se ansambleaza in ordinea – bauturi calde, bauturi reci, milkshake-uri, salatate, sandwich-uri, placinte, cartofi prajiti, apoi inghetata.
Exista mistery shopper ! O persoana platita de Mc sa se poarte ca un client normal si sa vada cum este tratat. Daca prost – tot restaurantul are de suferit, se depuncteaza daca dureaza comanda mai mult de 1 minut, daca nu i se fac sugerari de produse, daca cel de la casa nu este amabil si zambitor.
Exista niste termeni specifici prin care dai comenzi tu cel din service pentru cei din bucatarie si managerul din bucatarie pentru ceilalti…in primele zile (mai ales cele de proba) te uiti ciudat si ti se pare ca nu vei pricepe prea repede ce vor sa spuna.
Auzi ceva de genul: 8 in grill (comanda pt omul de la grill sa stie cate bucati de carne sa puna), 2 de 9 ( adica 2 portii de nuggets 9 pentru cine este in zona de produse prajite in ulei), 8 normale in toast ( 8 chifle simple, fara susan, puse la caramelizat in toaster), 6 normale, 2 branza ( adica din cele 8 chifle de pe tava faci 6 hamburgeri si 2 cheeseburgeri).
Trebuie tot timpul sa fii amabil cu colegul din bucatarie si el la fel, sa folosesti te rog si multumesc, mai ales pentru a-ti confirma ca a auzit comanda…iti dezvolti foarte mult atentia distribuitiva…Eu imi aduc aminte ca nu eram in stare sa tip, cand ma auzea cineva eram fericita, treptat am inteles ca trebuie sa tip ca sa fiu auzita, mai ales cand mai sunt cel putin 10 persoane in jurul meu, fiecare cu are alta cerinta….
Odata preparate sandwich-urile sunt puse in transfer-bin, permanent incalzit pentru a sta calde si au termen de valabilitate 10 minute. Pe fiecare rand este pus cate un timer ca sa stii la ce ora au fost puse; sunt niste chestii metalice, gen cartele, cu cifre din 2 in 2 pe ele.
De obicei managerul care sta la transfer cere acel timer de la colegii din service si pune altul in loc pentru a mai prelungi valabilitatea produsului cu 10 minute sau mai mult…depinde de superiorii care sunt prin zona. Multi nu isi risca pielea pentru ca exista adesea cate o vizita fulger de la un responsabil pe mai multe restaurante. Se dau avertismente scrise daca sunt gasite nereguli, in special managerilor pentru ca nu au stiut sa-si coordoneze si supravegheze angajatii cum trebuie.
Daca tot nu se vand sandwich-urile sunt aruncate la wast. Nu sunt date la caini, nici la saraci ( imi aduc aminte ca odata venisera niste oameni sa ceara niste alimente expirate – li s-a spus ca nu au voie – cum ar fi aparut la stiri – McDonald’s da mancare expirata saracilor !!! ). Cand se iese de pe tura seara la ora 22, se numara tot ce este in cosul ala de gunoi si se noteaza, pentru a nu se iesi minus. Tura de noapte numara absolute tot ce e pe stoc – de la lazi cu chifle, sosuri, toppinguri, salate. Se fac niste calcule cu cat s-a vandut si daca se iese pe minus…e cam nasol. Imi aduc aminte ca noi ieseam mereu pe minus la cartofi, deoarece unii angajati faceau portile extra, si la inghetate la fel…
Angajatii au reducere 50% la produse, deci sa spunem ca si noi contribuim la acel minus….cand cumparam o portie de cartofi sau o inghetata, normal ca o facem Top Gun :)
Cartofii au termen 7 minute, placintele 90 de minute, produsele prajite in ulei gen peste sau pui au termen 10 minute.
Cuva de ulei este curatata de resturi in timpul zilei, iar seara se filtreaza. I se face un test sa se vada daca este uzat si numai in acest caz se schimba. Se utilizeaza tehnica FIFO (first in first out) adica o punga de salata, branza, chifle desfacuta prima, este terminata prima.
In bucatarie se lucreaza numai cu sort si sapca, trebuie sa te speli pe maini la cel mult 30 de minute, sa ai parul prins, unghiile curate si fara oja, fara bijuterii, baietii barbieriti si tunsi.
Masa de dressing contine : mustar, ketchup, castraveti, ceapa proaspata sau deshidratata, sosuri, salata, branza. Dressingul este facut pe coroana chiflei, iar dupa ce se adauga si carnea, pune talpa chiflei.
Este folosita tehnica “clean as you go” – trebuie sa lasi curata zona de lucru cand iesi din tura, aprovizionarea facuta, maturat, dat cu mopul…
In lobby toate tavile stranse de pe masa, sunt duse in culise si sterse in timpul zilei apoi spalate in timpul noptii.
Gunoiul se compacteaza ca sa intre mai mult iar abia apoi se schimba. Carpele folosite in restaurant sunt spalate si au colturi diferite : galben – bucatarie, alb – lobby, rosu – toalete…ca sa nu se combine intre ele in vreun mod nefericit !
Salariu si bonusuri
Cand lucram eu existau multe tehnici de motivare a angajatilor; intre timp am inteles ca lucrurile nu mai stau asa roz, s-a schimbat director general McDonald’s Romania, iar actualul nu mai este asa darnic cu angajatii.
Cand se introducea un sandwich nou, trebuia sa-l promovezi ( cele 2 reguli principale de la casa de marcat erau suggestive sell – sa sugerezi meniuri langa sandwich, desert langa meniu, etc – si sell-up - portia cea mai mare ). Angajatii care ieseau pe primele locuri castigau diverse – de la weekenduri la munte, telefoane mobile, home cinema pana la premii in bani de 500/200/ 100 lei )
Stiu ca angajatii Mc sunt considerati cei mai stresanti cu atatea intrebari, dar trebuie sa stiti ca noi nu avem intotdeauna chef sa facem atatea sugestii, dar cand ai in spatele tau un manager care tot timpul iti sufla la ureche….sugereaza, vinde, nu prea ai incotro.
Eu am castigat odata un weekend la munte (Mc-ul avea o vila imensa in Predeal, unde veneau angajati din toata tara), odata un TV si altadata un premiu de 500 lei :D
Ziua de nastere era intotdeauna zi libera si primeai cadou cam 200 lei in bonuri cadou. Deci din punctul de vedere financiar Mc sta destul de bine, salariul creste la fiecare avansare, plus daca restaurantul are vanzari bune si conducerea generala hotaraste, se mai mareste salariul pentru toti angajatii odata la 2-3 luni. Daca lucrezi de noapte, la fel ai bonusuri.
In plus cadouri de Craciun, Paste, 8 martie pentru femei, 1 iunie pentru angajatii care au copii. Deci asta este un motiv pentru care multi imbatranesc la Mc, odata ce treci de perioada critica de 2-3 luni si reusesti sa te acomodezi, este foarte greu sa mai pleci. De ce ?
Pentru ca te obisnuiesti cu ce faci si nu ti se mai pare dificil, iti faci prieteni, in plus daca te enervezi, in momentul cand iei salariul si vezi ca e din ce in ce mai bine, te mai calmezi...
Sunt persoane care lucreaza de 10-15 ani in Mc, au un salariu frumusel si nu se gandesc sa plece. In plus poti sa te indragostesti foarte usor acolo, sunt multi angajati de aceeasi varsta, deci exista destul de multe cupluri in Mc, care sfarsesc printr-o casatorie, sau destul de urat cand relatia nu merge…..atunci nu mai este bine, mai ales cand fostul este intr-un grad mai avansat ca tine si iti spune ce sa faci…Deci dupa parerea mea, o relatie la locul de munca nu este recomandabila, exista destul de putine sanse ca aceea persoana sa fie “the one” iar dupa aceea situatia nu va mai fii atat de confortabila.
Se fac tot felul de iesiri gen team-builing la padure, la gratar, la munte cate o zi, in club, strand, etc. Iesiri menite sa apropie angajatii mai mult, sa-i mai destreseze. Exista echipe de fotbal pe restaurante, chiar si cupa de fotbal McDonald’s daca va vine sa credeti…
Esti pontat dupa cate ore lucrezi, pauza de masa ti se scade din norma – managerul de service noteaza in floor-plan (lista cu angajatii din ziua respectiva) daca iei pauza scrie PM, daca nu, FP…La sfarsitul lunii primesti un fluturas de salariu sigiliat in care vezi cate ore ai lucrat, cat ai brut, impozit, net, etc.
Banii intra pe card. De 2 ori pe an se primeste un fel de al 13-lea salariu – unul in ianuarie, celalalt in iulie. Acest salariu depinde de calificativul pe care il dau superiorii, nu este pentru toti la fel.
Pana la urma de ce pleci din McDonald’s ? Doar esti bine platit, ai concediu 21 de zile pe an, prime, bonusuri, cadouri, 2 libere pe saptamana (in cursul saptamanii daca esti incepator, in weekend mai rar)… Unii mai sensibili, chiar si cu atatea conditii nu mai rezista psihic…altii mai puternici stau acolo cu anii. Fetele fac crize de plans prin toalete, barbatii se enerveaza si tipa. Imi aduc si eu aminte cat am bocit in primele zile de munca, traiam cu impresia ca nu ma voi adapta in veci, de cate ori ma enervam vroiam sa-mi dau demisia, apoi insa ma calmam si priveam lucrurile altfel.
La McDonald’s te superi cand unul mai inalt in grad tipa la tine ca nu te misti mai repede, cand vrei sa pleci acasa ca s-a terminat ziua ta de munca si seful vrea sa te mai tina sa dai cu matura si mopul, te superi cand vrei sa inchizi casa si ti se aseaza in fata 3 clienti cu ceafa groasa si te jignesc ca nu-i mai servesti desi ei au stat la coada, te superi cand se exagereaza cu regula “clientul nostrul, stapanul nostrul”, cand cersetori sunt lasati sa foloseasca baia pe care apoi tu trebuie s-o cureti, cand un destept emo mananca jumatate de sandwich si apoi vrea sa i-l schimbi pentru ca are un “gust ciudat”, cand “fetitzele”vor la 2 noaptea comenzi speciale si calde…
Nu-mi pare rau ca am lucrat acolo, a fost cea mai frumoasa experienta din viata mea, m-a ajutat mult sa ma maturizez, sa fiu mai rapida, sa nu mai dorm pe mine, sa fiu acasa mai ordonata, sa interactionez cu tot felul de categorii de oamenii…
Am plans cand am plecat de acolo, am plans cum 95% din angajati, chiar si baieti plang in ultima lor zi de munca acolo…
Nu am devenit obeza acolo, nu m-am imbolnavit de ficat, mancam doar un McPuisor pe zi, poate eram si mai tanara si aveam arderile bune, sau faptul ca stateam in picioare toata ziua m-a ajutat.
Aveam program de lucru 16-22, insa de multe ori, in principiu in vacanta de vara stateam peste program pana la ora 24-01 pentru a-i ajuta pe colegii din tura din noaptea.
Mi-au trecut prin maini mai multi bani ca niciodata, pana la 4000 lei pe zi si eram chiar si 10 case deschise.
Da, acolo inveti cum sa reactionezi in situatii limita, sa fii ponderat si calculat, cum sa zambesti cand nu mai poti de nervi, de sete, de picioare, pentru ca ultima oara ai stat jos in urma cu vreo 4 ore, cam 6 minute asa….
Eu cand voi avea un copil imi propun sa-l angajez la 16-17 ani part-time la McDonald’s….sa invete sa aprecieze puful de acasa, sa vada cat de stangaci poate sa fie uneori….sunt convinsa ca aceasta experienta il va ajuta sa se maturizeze.
Eu am plecat deoarece simteam ca nu mai ma regasesc acolo, tot timpul am privit job-ul ca pe ceva temporar, in timpul facultatii, insa timpul a trecut destul de repede, m-am atasat de locul ala si a fost destul de greu sa plec…Din respect pentru fostii mei colegi nu voi spune in care dintre restaurante am lucrat, oricum nu cred ca are vreo importanta, peste tot lucrurile stau cam la fel....
Nu vreau sa devin melodramatica acum la final, sper ca am fost pe intelesul tuturor, astept feedback-ul vostru si orice nelamurire aveti…
Am lucrat la Mc 2 ani. A trecut ceva timp de atunci si chiar daca am mai uitat unele chestii, sper sa povestesc fara sa omit ceva important. Este oficial cel mai lung articol scris de mine pe acest blog, sper sa nu va ia somnul !
Descriere restaurant
Lobby ( sala de mese)
Service – locul unde sunt casele de marcat si se iau comenzi.
Culise – holul de legatura din spate, unde sunt diverse dulapuri, aparate (masina de spalat, uscator – folosite mai mult pentru mopuri).
Bucatarie – se prepara toate produsele – exista o zona de grill, toaster, o masa de dressing, zona produselor prajite in ulei si cartofi prajiti.
Crew room – o camera unde angajatii stau in pauze sau inainte de a intra in tura; de obicei acolo gasim TV, PC conectat la internet, o canapea.
Vestiare – folosite pentru lasarea lucrurilor personale (fiecare angajat are un vestiar cu numele pe el) si pentru a se schimba in uniforma de lucru. Mai gasim si o masa de calcat, pentru ca nu ai voie sa fii imbracat cu o camasa sifonata :)
Program de lucru
La Mc exista 3 norme de lucru : 4, 6 sau 8 ore. Norma part-time de 4 ore e preferata de liceeni sau cei care mai au un loc de munca, cea de 6 ore de studenti (asa am lucrat eu in majoritatea timpului). Conducerea McDonald’s prefera insa angajatii care sa poate lucra 8 ore, pentru ca sunt folositi si in tura de noapte.
Pentru fiecare dintre norme exista un salariu standard, fiecare ora extra se ponteaza, insa este recomandabil sa nu ai prea multe ore extra intr-o luna pentru ca esti impozitat de 2 ori, deci nu ai facut nimic….muncesti mai mult si nu iei prea multi bani in plus.
Inainte de angajare ai 3 zile de proba ( de oje), neplatite dar in care te fericeste cu un meniu Big Mac pe zi si o cafea. Dupa aceea esti angajat, nu cred ca au existat cazuri in care cineva sa vina 3 zile iar apoi sa nu fie sunat. La angajare se face carte de munca, trebuie sa ai o serie de analize in regula (sange, plamani), dureaza cam 1 luna de cand ai fost la proba pana in prima zi de munca oficial.
Tura de noapte este cea mai dificila dupa parerea mea. Eu am lucrat doar cateva nopti consecutive si am fost terminata, nu stiu cum altii reuseau cate 2 saptamani pe luna. Nu mai poti sa faci nimic, dormi toata ziua, te trezesti la ora 19.00 si pleci iar la munca.
Sunt putini angajati noaptea, cam 6-7, care trebuie sa lustruiasca restaurantul, sa ia comenzi la drive si sa mai primeasca si livrare…Absolut toate aparatura este curatata, spalata – masina de inghetata, grill-ul, cuva de ulei, etc. Apoi in lobby faci smotru…spalat pe jos, ridicat scaune pe mese, lustruit bai si toalete.
De doua ori pe saptamana vine masina cu livrare si mai trebuie sa ajuti si la descarcat, pus in congelator, aranjat etc. Si in tot acest timp vin tot felul de rataciti noaptea la 12 la fereastra sa comande; unii dintre ei sunt cam in stare de ebrietate, altii sun pesti cu fetite…tot felul de specimene cu care trebuie sa iti bati capul, sa iti pastrezi calmul si sa incerci sa mai fii si respectuos…
Descriere tipuri de angajati
Angajatii sunt numiti in functie de vechime:
- crew initial – 1-3 luni – ecuson verde
- crew trainee – 3-5 luni – ecuson albastru
- crew member – 5 luni – nelimitat – ecuson galben. Poti sa ramai member o perioada neterminata, doar daca te remarci si esti implicat poti sa mai avansezi.
- Trainer – ecuson alb – instruiesti alti angajati
- Manager - ecuson auriu – poti sa conduci o tura si sa decizi fiecare angajat pe ce zona va lucra cand intra in tura
- Hostessa – tipa din lobby care are grija ca totul sa fie curat acolo, da baloane la copii, duce comenzi intarziate la mese, etc,.
Fiecare angajat primeste cate un PDL (program dezvoltare lucratori) cu informatii pe care trebuie sa le memoreze, gen temperatura de prajire, termen de valabilitate. Apoi primeste un OCL (lista de verificare a procedurii pe statie) adica un test cu cateva intrebari, test pe care trainer-ul ti-l da…Dupa ca acumulezi mai multe puncte la aceste teste, pentru fiecare zona in parte, esti avansat. Dupa parerea mea erau niste chestii mai mult simbolice, daca te descurcai si iti mergea mintea, avansai si fara sa stii atatea grade…
Intr-adevar cand se dorea o avansare, gen manager de tura se dadeau niste teste in alte locuri, chiar trebuia sa tocesti ca sa iei examenul.
Munca la McDonald’s
La inceput lucrezi mai mult in bucatarie, ca sa inveti cum se fac toate sandwich-urile, ce contin fiecare, apoi la cartofi prajiti si dupa aceea in service.
Eu personal nu eram as la bucatarie, nu-mi placea de nici o culoare, era foarte mare inghesuiala, dadeam sandwich-uri pe jos, ma incurcam de multe ori. La cartofi prajiti eram tot asa, destul de stangace la inceput, ma frigeam si aveam numai semne pe brate, apoi a inceput sa imi placa si chiar ma descurcam ( mentionez ca in vreo 6 ore se prajeau multe zeci de kg, 8 din 10 clienti cumpara “french fries” ).
Service-ul a fost marea mea iubire :) De obicei esti pus intr-o zona unde te descurci cel mai bine, deci daca te misti repede in service poti sta acolo luni de zile. Exista de asemenea persoane, in special baietii care prefera bucataria, pentru ca acolo exista mai multe momente de pauza, nu esti face2face cu clientul, nu trebuie sa fii mereu zambitor si aranjat. Deci cui nu-i place palavra cu clientul sta mai mult la bucatarie.
Am uitat sa spun de minunatul lobby de care toata lumea fuge….normal, cine vrea sa dea cu mopul intruna, sa stranga mesele, sa verifice baile odata la 10 minute, sa schimbe cosurile de gunoi, sa bage mopuri la spalat/uscat, sa curete toalete, oglinzi, sa fie la comanda vreunei hostesse isterice care face pe sefa. Deci cam orice nou angajat are privilegiul de a face asta, iar daca nu prea esti comunicativ, activ, ai sanse sa imbatranesti pe acolo.
Deci eu am activat cam asa: in lobby, bucatarie si cartofi prajiti in primele 3 luni, mai ales ca imi era frica de service, aveam emotii sa lucrez cu banii, sa tastez pe casa. Dar odata ce am invatat mi s-a parut cea mai frumoasa zona de acolo.
Partile proaste la fiecare zona erau cam asa:
- in service vorbesti pana te doare gura, trebuie sa fii amabil si zambitor, pleci in pauze mai greu daca este aglomerat;
- in lobby iti dai kilometrajul peste cap la cate drumuri faci, de la un capat la altul, plus ca esti responsabil cu toate chestiile gretoase, trebuie sa cureti dupa toti needucatii.
- in bucatarie este foarte cald, aglomerat, esti ametit de comenziile speciale.
- in zona de culise, de obicei lucreaza cate un baiat care se ocupa cu aprovizionarea : aduce produsele din congelatorul mare, gen cartofi, ingredientele folosite la dressing, prepara salate, inghetata, shakuri, schimba CO2-ul de la suc cand se termina. O fata se descurca mai greu in aceasta zona pentru ca are de carat multe greutati.
La norma de 4 ore primesti jumatate de bon pe zi, o pauza de 5-10 minute dupa primele 2 ore.
La 6 ore ai un bon de masa/zi, pauza scurta o data la 2 ore sau 30 minute pauza de masa. Eu nu imi luam pauza de masa decat foarte rar, cand nu erau clienti si ma plictiseam prin service. In plus daca era aglomerat aveam voie doar 10 minute sa mananc ceva pe fuga si sa ma intorc la casa…
La 8 ore ai obligatoriu 30 minute pauza de masa. In plus ca peste tot, fumatorii cer mai multe pauze si uita sa se mai intoarca.
Cel mai aglomerat era:
- in cursul saptamanii la ora pranzului (rush hours) cand nu se vedea usa de la intrare; atunci erau cei mai multi angajati pe tura, in service stateam la casa si altcineva imi facea back-up – adica eu doar luam comenzi, tastam pe casa, luam bani, dadeam rest si bon, iar un coleg era in spatele meu si vedea comanda scrisa, o aducea pe tava sau la pachet. Deci lucrurile mergeau mult mai repede asa, insa era foarte mare agitatie si galagie, trebuia sa te detasezi de ce se striga in jurul tau si sa fii atent numai la clientii tai.
Insa cand se primeau comenzi speciale gen: hamburgher plein (fara dressing, doar carne si paine), puisor fara maioneza, extra castraveti, cartofi nesarati dar cu un plic de sare separat, suc fara gheata cu putina apa calda, inghetata extra topping, big mac fara salata, mcchicken extra salata, simteai cum iti vajaie capul. Eu cam in fiecare noapte visam cum vorbesc cu clientii, cum dau rest si numar banii …
- de sarbatori – poate e de necrezut dar erau cozi imense in noaptea de Revelion, in noaptea de Paste, pe 1 decembrie si chiar pe 1 ianuarie sau 25 decembrie…majoritatea clientilor erau straini si tineri.
Dupa ce iesi din service seara, se scoate sertarul cu un bon kilometric (Z-ul) si se numara banii la casierie; daca iesi minus platesti de la tine din buzunar, in schimb plusul se opreste la fondul restaurantului ( se cumpara medicamente, se plateste taxiul angajatilor care stau peste program). In plus nu ai voie sa ai bani in buzunar cand esti la casa, poti fi suspectat ca ai furat din sertar, sau ai acceptat vreun bacsis. Deci angajatii McDonald’s nu au voie sa isi ia bacsisul acasa, nu este incurajata aceasta politica, se considera ca ai fraierit clientul daca ai un plus prea mare pe casa….
Au fost angajati pacaliti de unii escroci care veneau sa plateasca cu o bacnota de 500 de lei, apoi te ameteau si te suceau…pana ieseai minus 490 lei !!! Si asta fara sa iti dai seama, aflai tocmai seara cand mergeai la casierie. In perioada cand eu lucram au patit asta vreo 2 colegi, efectiv au muncit aproape 1 luna degeaba ca sa isi plateasca datoria… De aceea cand vedeam o bacnota de 500 de lei ne uitam suspect si cu frica, rugam managerul de service sa schimbe hartia la casierie, apoi ne opream cat trebuia, 10-20 lei si inapoiam banii….
De asemenea au existat cazuri cand un angajat a fost concediat pentru ca a fost gasit cu 5 lei in buzunar in timp ce lua comenzi si s-a considerat ca i-a luat din sertar. Daca prin exceptie aveai niste bani in buzunar pentru ca vroiai sa iti cumperi ceva mai tarziu trebuia sa anunti managerul ca sa stie ca ai intrat cu banii aia in tura… Alte persoane au fost concediate pentru ca au oferit cate un suc unei prietene si aceasta nu l-a platit. Astfel de lucruri se mai faceau, mai ales cand era aglomerat, multi dintre noi poate au facut asta cel putin odata: sa ofere un suc sau un sandwich in plus unui prieten care venea in calitate de client. Daca nu erai prins nu erau probleme, insa faceai asta pe raspunderea ta.
Comanda primita la casa trebuie ansamblata intr-un minut – asa este recomandabil, nu zic ca intotdeauna se intampla asa, ai pe casa un cronometru, iar dupa ce inchei o comanda, ele raman acolo ca o arhiva, pana la 10 comenzi. Uneori managerul de service se mai uita pe acolo si daca vede ca zabovesti prea multe minute la o comanda iti atrage atentia. De multe ori nu depinde de omul de la casa ci de cei din bucatarie – nu au un produs prajit, care dureaza mai mult pana se face (pana la vreo 6 minute). Atunci trebuie sa trimiti clientul la masa, iti ceri scuze si ii spui ca ii vei aduce tu comanda.
Cand se primesc comenzi la pachet, comanda se ansambleaza in ordinea – bauturi calde, bauturi reci, milkshake-uri, salatate, sandwich-uri, placinte, cartofi prajiti, apoi inghetata.
Exista mistery shopper ! O persoana platita de Mc sa se poarte ca un client normal si sa vada cum este tratat. Daca prost – tot restaurantul are de suferit, se depuncteaza daca dureaza comanda mai mult de 1 minut, daca nu i se fac sugerari de produse, daca cel de la casa nu este amabil si zambitor.
Exista niste termeni specifici prin care dai comenzi tu cel din service pentru cei din bucatarie si managerul din bucatarie pentru ceilalti…in primele zile (mai ales cele de proba) te uiti ciudat si ti se pare ca nu vei pricepe prea repede ce vor sa spuna.
Auzi ceva de genul: 8 in grill (comanda pt omul de la grill sa stie cate bucati de carne sa puna), 2 de 9 ( adica 2 portii de nuggets 9 pentru cine este in zona de produse prajite in ulei), 8 normale in toast ( 8 chifle simple, fara susan, puse la caramelizat in toaster), 6 normale, 2 branza ( adica din cele 8 chifle de pe tava faci 6 hamburgeri si 2 cheeseburgeri).
Trebuie tot timpul sa fii amabil cu colegul din bucatarie si el la fel, sa folosesti te rog si multumesc, mai ales pentru a-ti confirma ca a auzit comanda…iti dezvolti foarte mult atentia distribuitiva…Eu imi aduc aminte ca nu eram in stare sa tip, cand ma auzea cineva eram fericita, treptat am inteles ca trebuie sa tip ca sa fiu auzita, mai ales cand mai sunt cel putin 10 persoane in jurul meu, fiecare cu are alta cerinta….
Odata preparate sandwich-urile sunt puse in transfer-bin, permanent incalzit pentru a sta calde si au termen de valabilitate 10 minute. Pe fiecare rand este pus cate un timer ca sa stii la ce ora au fost puse; sunt niste chestii metalice, gen cartele, cu cifre din 2 in 2 pe ele.
De obicei managerul care sta la transfer cere acel timer de la colegii din service si pune altul in loc pentru a mai prelungi valabilitatea produsului cu 10 minute sau mai mult…depinde de superiorii care sunt prin zona. Multi nu isi risca pielea pentru ca exista adesea cate o vizita fulger de la un responsabil pe mai multe restaurante. Se dau avertismente scrise daca sunt gasite nereguli, in special managerilor pentru ca nu au stiut sa-si coordoneze si supravegheze angajatii cum trebuie.
Daca tot nu se vand sandwich-urile sunt aruncate la wast. Nu sunt date la caini, nici la saraci ( imi aduc aminte ca odata venisera niste oameni sa ceara niste alimente expirate – li s-a spus ca nu au voie – cum ar fi aparut la stiri – McDonald’s da mancare expirata saracilor !!! ). Cand se iese de pe tura seara la ora 22, se numara tot ce este in cosul ala de gunoi si se noteaza, pentru a nu se iesi minus. Tura de noapte numara absolute tot ce e pe stoc – de la lazi cu chifle, sosuri, toppinguri, salate. Se fac niste calcule cu cat s-a vandut si daca se iese pe minus…e cam nasol. Imi aduc aminte ca noi ieseam mereu pe minus la cartofi, deoarece unii angajati faceau portile extra, si la inghetate la fel…
Angajatii au reducere 50% la produse, deci sa spunem ca si noi contribuim la acel minus….cand cumparam o portie de cartofi sau o inghetata, normal ca o facem Top Gun :)
Cartofii au termen 7 minute, placintele 90 de minute, produsele prajite in ulei gen peste sau pui au termen 10 minute.
Cuva de ulei este curatata de resturi in timpul zilei, iar seara se filtreaza. I se face un test sa se vada daca este uzat si numai in acest caz se schimba. Se utilizeaza tehnica FIFO (first in first out) adica o punga de salata, branza, chifle desfacuta prima, este terminata prima.
In bucatarie se lucreaza numai cu sort si sapca, trebuie sa te speli pe maini la cel mult 30 de minute, sa ai parul prins, unghiile curate si fara oja, fara bijuterii, baietii barbieriti si tunsi.
Masa de dressing contine : mustar, ketchup, castraveti, ceapa proaspata sau deshidratata, sosuri, salata, branza. Dressingul este facut pe coroana chiflei, iar dupa ce se adauga si carnea, pune talpa chiflei.
Este folosita tehnica “clean as you go” – trebuie sa lasi curata zona de lucru cand iesi din tura, aprovizionarea facuta, maturat, dat cu mopul…
In lobby toate tavile stranse de pe masa, sunt duse in culise si sterse in timpul zilei apoi spalate in timpul noptii.
Gunoiul se compacteaza ca sa intre mai mult iar abia apoi se schimba. Carpele folosite in restaurant sunt spalate si au colturi diferite : galben – bucatarie, alb – lobby, rosu – toalete…ca sa nu se combine intre ele in vreun mod nefericit !
Salariu si bonusuri
Cand lucram eu existau multe tehnici de motivare a angajatilor; intre timp am inteles ca lucrurile nu mai stau asa roz, s-a schimbat director general McDonald’s Romania, iar actualul nu mai este asa darnic cu angajatii.
Cand se introducea un sandwich nou, trebuia sa-l promovezi ( cele 2 reguli principale de la casa de marcat erau suggestive sell – sa sugerezi meniuri langa sandwich, desert langa meniu, etc – si sell-up - portia cea mai mare ). Angajatii care ieseau pe primele locuri castigau diverse – de la weekenduri la munte, telefoane mobile, home cinema pana la premii in bani de 500/200/ 100 lei )
Stiu ca angajatii Mc sunt considerati cei mai stresanti cu atatea intrebari, dar trebuie sa stiti ca noi nu avem intotdeauna chef sa facem atatea sugestii, dar cand ai in spatele tau un manager care tot timpul iti sufla la ureche….sugereaza, vinde, nu prea ai incotro.
Eu am castigat odata un weekend la munte (Mc-ul avea o vila imensa in Predeal, unde veneau angajati din toata tara), odata un TV si altadata un premiu de 500 lei :D
Ziua de nastere era intotdeauna zi libera si primeai cadou cam 200 lei in bonuri cadou. Deci din punctul de vedere financiar Mc sta destul de bine, salariul creste la fiecare avansare, plus daca restaurantul are vanzari bune si conducerea generala hotaraste, se mai mareste salariul pentru toti angajatii odata la 2-3 luni. Daca lucrezi de noapte, la fel ai bonusuri.
In plus cadouri de Craciun, Paste, 8 martie pentru femei, 1 iunie pentru angajatii care au copii. Deci asta este un motiv pentru care multi imbatranesc la Mc, odata ce treci de perioada critica de 2-3 luni si reusesti sa te acomodezi, este foarte greu sa mai pleci. De ce ?
Pentru ca te obisnuiesti cu ce faci si nu ti se mai pare dificil, iti faci prieteni, in plus daca te enervezi, in momentul cand iei salariul si vezi ca e din ce in ce mai bine, te mai calmezi...
Sunt persoane care lucreaza de 10-15 ani in Mc, au un salariu frumusel si nu se gandesc sa plece. In plus poti sa te indragostesti foarte usor acolo, sunt multi angajati de aceeasi varsta, deci exista destul de multe cupluri in Mc, care sfarsesc printr-o casatorie, sau destul de urat cand relatia nu merge…..atunci nu mai este bine, mai ales cand fostul este intr-un grad mai avansat ca tine si iti spune ce sa faci…Deci dupa parerea mea, o relatie la locul de munca nu este recomandabila, exista destul de putine sanse ca aceea persoana sa fie “the one” iar dupa aceea situatia nu va mai fii atat de confortabila.
Se fac tot felul de iesiri gen team-builing la padure, la gratar, la munte cate o zi, in club, strand, etc. Iesiri menite sa apropie angajatii mai mult, sa-i mai destreseze. Exista echipe de fotbal pe restaurante, chiar si cupa de fotbal McDonald’s daca va vine sa credeti…
Esti pontat dupa cate ore lucrezi, pauza de masa ti se scade din norma – managerul de service noteaza in floor-plan (lista cu angajatii din ziua respectiva) daca iei pauza scrie PM, daca nu, FP…La sfarsitul lunii primesti un fluturas de salariu sigiliat in care vezi cate ore ai lucrat, cat ai brut, impozit, net, etc.
Banii intra pe card. De 2 ori pe an se primeste un fel de al 13-lea salariu – unul in ianuarie, celalalt in iulie. Acest salariu depinde de calificativul pe care il dau superiorii, nu este pentru toti la fel.
Pana la urma de ce pleci din McDonald’s ? Doar esti bine platit, ai concediu 21 de zile pe an, prime, bonusuri, cadouri, 2 libere pe saptamana (in cursul saptamanii daca esti incepator, in weekend mai rar)… Unii mai sensibili, chiar si cu atatea conditii nu mai rezista psihic…altii mai puternici stau acolo cu anii. Fetele fac crize de plans prin toalete, barbatii se enerveaza si tipa. Imi aduc si eu aminte cat am bocit in primele zile de munca, traiam cu impresia ca nu ma voi adapta in veci, de cate ori ma enervam vroiam sa-mi dau demisia, apoi insa ma calmam si priveam lucrurile altfel.
La McDonald’s te superi cand unul mai inalt in grad tipa la tine ca nu te misti mai repede, cand vrei sa pleci acasa ca s-a terminat ziua ta de munca si seful vrea sa te mai tina sa dai cu matura si mopul, te superi cand vrei sa inchizi casa si ti se aseaza in fata 3 clienti cu ceafa groasa si te jignesc ca nu-i mai servesti desi ei au stat la coada, te superi cand se exagereaza cu regula “clientul nostrul, stapanul nostrul”, cand cersetori sunt lasati sa foloseasca baia pe care apoi tu trebuie s-o cureti, cand un destept emo mananca jumatate de sandwich si apoi vrea sa i-l schimbi pentru ca are un “gust ciudat”, cand “fetitzele”vor la 2 noaptea comenzi speciale si calde…
Nu-mi pare rau ca am lucrat acolo, a fost cea mai frumoasa experienta din viata mea, m-a ajutat mult sa ma maturizez, sa fiu mai rapida, sa nu mai dorm pe mine, sa fiu acasa mai ordonata, sa interactionez cu tot felul de categorii de oamenii…
Am plans cand am plecat de acolo, am plans cum 95% din angajati, chiar si baieti plang in ultima lor zi de munca acolo…
Nu am devenit obeza acolo, nu m-am imbolnavit de ficat, mancam doar un McPuisor pe zi, poate eram si mai tanara si aveam arderile bune, sau faptul ca stateam in picioare toata ziua m-a ajutat.
Aveam program de lucru 16-22, insa de multe ori, in principiu in vacanta de vara stateam peste program pana la ora 24-01 pentru a-i ajuta pe colegii din tura din noaptea.
Mi-au trecut prin maini mai multi bani ca niciodata, pana la 4000 lei pe zi si eram chiar si 10 case deschise.
Da, acolo inveti cum sa reactionezi in situatii limita, sa fii ponderat si calculat, cum sa zambesti cand nu mai poti de nervi, de sete, de picioare, pentru ca ultima oara ai stat jos in urma cu vreo 4 ore, cam 6 minute asa….
Eu cand voi avea un copil imi propun sa-l angajez la 16-17 ani part-time la McDonald’s….sa invete sa aprecieze puful de acasa, sa vada cat de stangaci poate sa fie uneori….sunt convinsa ca aceasta experienta il va ajuta sa se maturizeze.
Eu am plecat deoarece simteam ca nu mai ma regasesc acolo, tot timpul am privit job-ul ca pe ceva temporar, in timpul facultatii, insa timpul a trecut destul de repede, m-am atasat de locul ala si a fost destul de greu sa plec…Din respect pentru fostii mei colegi nu voi spune in care dintre restaurante am lucrat, oricum nu cred ca are vreo importanta, peste tot lucrurile stau cam la fel....
Nu vreau sa devin melodramatica acum la final, sper ca am fost pe intelesul tuturor, astept feedback-ul vostru si orice nelamurire aveti…
55 de comentarii:
foarte interesant articolul. Intr-adevar, lung, dar a meritat sa il citesc.
Recunosc ca ma asteptam la articolul tipic, gen: mancare aruncata pe jos si pusa la vanzare, sau ulei folosit pana la innegrire etc
Dar ma bucur ca am citit si altceva despre MC.
Am avut rabdarea sa citesc articolul si nu mi-a parut rau...
Foarte interesant!
Am aflat o groaza de lucruri si cu toate ca nu apreciez deloc fast-food-ul mi-a placut mult articolul tau....
l-am citit pe tot. Chiar cu o ora in urma am aplicat pt un job la McDonalds in Germania, si aveam emotii pentru ca nu prea stiu la ace sa ma astept. Articolul tau a picat la tanc. Mersi.
@Larisa - Ma bucur ca te-am surprins placut !
@Dorina - Asta a fost si scopul articolului, lumea sa afle cat mai multe lucruri "ascunse" :)
@Amellia - Eu aveam o colega care stia foarte bine lb germana si in vacanta de vara lucra acolo :)) Castiga mult mai bine decat aici !
Mult succes !
Si eu am citit articolul de la cap la coada. Foarte interesant, chiar eram curioasa cum decurge o zi de lucru la McDonalds. Mi se pare destul de dificil.;) Nu stiu daca as rezista...sau poate, asa cum ai zis si tu, m-as obisnui in timp.
Ah, si eu ador mancarea de la Mc. :)) Oricat de nesanatoasa o fi, este o placere si o amintire din copilarie, de cand se deschisese primul Mc in Iasi. Mancam un McChicken la ocazii speciale, nu in fiecare zi...de aceea cred ca acum mi se pare o mancare atat de speciala, imi aminteste de acele clipe.
Si eu am amintiri din copilarie cu Mc :)) Cand m-am dus cu tata prima oara la primul Mc din Romania deschis, in Unirea si mi-a dat o hostessa un orar cu un set de creioane colorate !!!
Pfiuu ce mandra am mai fost atunci :D
Pixxie, am citit articolul pe nerasuflate. Si eu ma asteptam sa povestesti despre nereguli si alte chestii nasoale, dar ma bucur ca nu a fost cazul. Foarte interesant tot si foarte bine scris.
Desi nu sunt fana fast-food, mai scapam in Romania din cand in cand la hamburgeri. Aici hamburgerii lor au alt gust si nu-mi plac deloc.
Chiar am aflat multe lucruri de care n-aveam habar si trebuie sa admit ca e de apreciat profesionalismul lor si modul de organizare a activitatii.
Great job!
Pixxie ma asteptam sa gasesc o parere o idee mult mai personala vis-a-vis de MC.E drept ca eu never ever nu am fost fan MC Donald's.Cred ca sunt printre putinele persoane care au mancat de maxim 5 ori in viata lor la MC.E simplu: prefer KFC-ul,iar la MC niciodata nu mi a placut in mod special nimic,plus ca reclamele lor care vizeaza fix copii imi provoaca repulsie! Nu vreau sa te superi pe mine,dar eu personal nu as fi putut lucra intr-un loc ca ala si sper ca niciodata in viata mea sa nu fiu nevoita.Motivul e cel deja mentionat: reclama lor e agresiva,vizeaza copii si zau ca un copil obez e tot ce "s-ar dori" un parinte.
Faptul ca exista o curatenie deplina,din cele prezentate de tine,nu face decat sa ma bucure si sa imi spulbere mitul ala ca uleiul ala din cuva aia zacea vreo 3-4 zile pana binevoia careva sa il schimbe..
Sper ca nu te a deranjat comentariul meu.Daca doresti il poti publica,dar daca ti se pare agresiv sau nepoliticios,imi cer scuze!
Si apropo,job ul pare a fi destul de stresant si obositor pentru o persoana ca mine... Imi aduc aminte ca am lucrat fix 5 zile intr un magazin de suveniruri si mai aveam un pic si turbam din cauza ca stateam 8 ore in picioare plus la sfarsit dat cu mopul...Si totusi acolo era cat de cat,dar vad ca la MC se roboteste la greu...
Cand aud termenul de fast food/MC /KFC ma isterizez de a dreptul!
Am mai auzit ca in State, hamburgerii sunt mult mai prosti la gust !
Iti multumesc ca m-ai citit pana la final :*
@Andreea: Nu m-am suparat, scopul acestui articol nu a fost de a-i castiga Mc-ului mai multi fani :)
Eu consider ca am fost sincera si ca i-am criticat si laudat in mod echitabil !
Intr-adevar au multe campanii pentru copii, dar nu cred ca vreunul vine singur acolo, este pana la urma alegerea parintilor.
Cei care au un stil de viata sanatos nu vor avea copii cu chef de Mc vreodata.
Cei mici copiaza tot ce vad la parinti...
@Anonim: nu e nici primul, nici ultimul articol de genul asta. De filmuletele alea in care se arata cum mancarea de la Mc tine 2-3 luni fara sa se strice nu mai ziceti nimic ?
Stiu ca se organizeaza tur de restaurant pentru clienti in care un manager prezinta si arata tot ce este in spate, deci nu e nici o secretomanie...daca povestesti cum se poarta cu tine superiorii, iar nu e o greseala. Tine de experienta de viata a fiecaruia...
Excelent articol! Mi-a făcut plăcere să-l citesc.
Sunt surprins însă de cât de puțini oameni știau de accentul care se pune pe igienă la MC. Și aș mai avea de făcut o precizare: cele 21 de zile de concediu sunt garantate prin lege, așa că nu e niciun schepsis aici.
Da Cristian, 21 de zile sunt obligatorii prin lege, dar nu peste tot angajatii reusesc sa isi ia integral concediul intr-un an, unii sunt nevoiti sa-si lase cateva zile pe anul urmator.
La Mc se iau toate zilele intr-un an (20) iar ziua de nastere este considerata a 21-a zi de concediu :)
Iti multumesc pentru aprecieri !
Apropo de curatenia din fast food-uri. Mi-a povestit o prietena cum ca la un KFC din Iasi paharele folosite nu se arunca ci se refolosesc. A vazut sora ei, a facut reclamatie la OPC (dupa ce a vorbit cu angajata care se tot balbaia si incerca sa gaseasca tot felul de motive). A doua zi s-a trezit si cu 4 (!) afte in gura. Numai coincidenta nu a fost asta.
Nu stiu de KFC, insa la Mc gunoiul se compacteaza, deci nu prea mai ai cum sa refolosesti un pahar turtit.
In legatura cu prietena ta stii cand te gandesti la un lucru ce iti intoarce stomacul pe dos, ti se face rau la ficat ?
Asta se intampla uneori pe fond psihologic, deoarece iti pare rau ca ai baut/mancat ceva ce ulterior ai aflat ca nu e bun !
eu m-as duce la Mac doar sa joc fotbal :))))
Eu sunt fan Mc de mica si niciodata nu o sa tin cont de ce zice multimea anti-Mc.
Imi place ce ai scris, chiar eram curioasa cum este sa muncesti acolo.
Ma bucur ca nu te ai suparat! Pupici! :*
Kie chiar mi-a placut articolul, pana acum chiar nu am intalnit pe nimeni care sa lucreze la Mc. Acum am si eu o idee despre cum se munceste la Mc
E super articolul si eu am lucrat 3 ani la Mcdonald's ca hostesa.Ai dreptate in tot ce ai scris,daca ai fost si la Predeal e super,poate mai tii minte,eu cel putin ma bucuram cand prindeam un client misterios si imi faceam planuri ce sa imi cumpar cu mcdolarii :D...sau cand venea in vizita fostu director Alecu si era curios de noi cum suntem tratati si daca suntem multumiti de salariu.Sincer in nici un loc de munca nu am intalnit si nici nu am auzit ca directorul general sa vina personal sa discute cu tine sa fie curios de problemele tale si sa incerce sa te ajute cu toate ca erai un simplu lucrator.Sincer cei 3 ani la Mcdonalds m-au maturizat,am invatat sa apreciez banii,sa nu mai fiu timida,sa ma controlez si in situatii limta.Recomand tuturor cu caldura ca primul job la Mcdonald's si sunt sigura ca in nici o alta parte nu veti gasi astefel de standarde,curatenie,calitate.
Anonim ma bucur ca impartasim aceeasi experienta de viata!
Este intr-adevar folositor ca prim job, pacat ca sunt foarte multi oameni reticenti si privesc chestia asta ca pe o munca de jos !
Nu stiu de ce unii ies de pe bancile scolii si asteapta ca lumea sa le fie la picioare...de asta tara asta merge cum merge...de fapt mai mult sta :)
foarte interesant articolul tau intradevar.nu am avut timp sa il citesc pe tot dar stiu despre ce este vb.intradevar s-au schimbat foarte multe s-au scos mai toate beneficiile a ramas doar premiul pe service si pe bucatarie si de la trainer la flor manager nu se mai da test se avanseaza pe merit.la fel se face si de la member la trainer trainee,si dupa 2 luni te trainer tranee daca te-ai descurcat bn in cele doua luni te avanseasa daca nu te da inapoi la member si mai avansezi cand o zbura porcu.si tre sa citesti ghidu crew trainerului si sa il cumpletezi.e usor copiezi de la altul care a avansat....e oricum!a fost interesesant!
Interesant, am citit tot articolul tau fiindca chiar peste o zi urmeaza sa ma duc la interviu, eram curios la ce sa ma astept, se pare ca e obositor si confuz, cel putin la inceput dar dupa devine usor, hmm cu statul in picioare ma impac mai greu dar asta este, prefer un job cu posibilitate de avansare decat un job care stagneaza ani, nu mai sunt asa multe beneficii ca odata dar am auzit ca ziua de nastere tot primesti 200ron tot ai faza cu clientul misterios la care toti au de castigat sau pierdut, si am inteles ca sunt inca destule beneficii fata de multe alte job-uri care se considera mai de "inalt standard" hmm sunt curios cum ma voi descurca, am emotii.... :)
Totul este sa nu renunti la inceput, sa fii puternic :)
Multa bafta, o sa vezi ca va fii bine, iti va placea :)
mersi, da, de inceput imi este teama, nu de altceva, fiindca eu daca ma plimb 6 ore prin oras incep sa ma doara talpile si aici minim 8 ore o sa stau in picioare, ouch, la inceput... la inceput te coordoneaza cineva sa explice ce trebuie sa faci? si cam ce faci la inceput? tin sa mentionez ca nu o sa lucrez la un restaurant, unde merg eu este in interiorul unui mall, prin urmare nu avem drive-in, sau toaleta clienti sa apartina de noi, doar a noastra personala. In plus sunt totusi curios si vreau sa te intreb de ce ai plecat, da stiu ca ai scris, dar aici poti ajunge la un salariu chiar mare "destul de usor" in comparatie cu alte locuri de munca unde ai 2 facultati si iei 7mil mai ales acum in vremurile astea, sigur in afara este un job "low" ca sa zic asa, dar la noi in tara, este un job exceptional fiindca inca are mai multe motivari decat 90% din job-urile din tara, posibilitate de avansare foarte rapida, acte in regula, nu 6 luni de proba LOL cum au zis astia acum cu noile legi. Articolul tau este chiar de ajutor, thx again
Daca nu o sa lucrezi la un restaurant esti oarecum norocos. Norocos pentru ca nu mai stai sa faci curat in baie sau in lobby, deci partea cea mai urata de toata lumea este scoasa din discutie :)
In malluri totusi sunt salariile mai mici, pentru ca vanzarile sunt mai scazute (se inchide noaptea fata de alte resturante unde se mai castiga ceva si pe tura de noapte) plus ca se munceste mai putin, pt ca suprafata restaurantului este mai mica !
Normal ca la inceput vor fi mai multe persoane care te invata ce sa faci, iti prezinta zona, nu te lasa singur.
De obicei stai langa cineva si te tii dupa coada lui (e bine sa fi cat mai atent la ce iti explica, unde se tin diverse produse pt ca se poate aglomera si in viteza cand te trimite dupa ceva ce nu ai retinut sa te panichezi si sa-i enervezi pe cei din jurul tau)
De obicei lucrul cu oamenii este mai bine platit ca job; da eu acum castig mai putin decat daca eram acolo, dar nu sunt stresata, dorm linistita noaptea (desi chiar noptile trecute am visat ca ma angajasem part-time la Mc, inca eram si aici angajata, aveam doua joburi si abia ma descurcam :)) deci inca nu m-am vindecat complet de visele cu Mc ), stau pe scaun si la calculator, nu mai imi bat capul cu toti ciudatii.
Deci fiecare job are partile lui bune si proaste, tu trebuie doar sa alegi ce simti ca ti se potriveste intr-un anumit moment din viata.
In plus ai grija la ce prietenii iti faci pe acolo. Media de varsta a angajatilor este apropiata deci exista ffff multe cupluri in Mc-uri, insa putine se sfarsesc cu o rel serioasa/casatorie. Multe sunt sortite esecului si situatia devine foarte neplacuta atunci cand un fost prieten este mai avansat in grad decat tine si incepe sa iti dea ordine.
Poate ai o rel serioasa si acum zici ca nu ti se poate intampla asa ceva, dar crede-ma e fff usor sa pornesti o idila acolo, tentatiile sunt mari, suntem oameni pana la urma si picam usor in plasa :)
Oricat de mult ti se pare aceea persoana "the one" sunt mari sanse sa nu fie...si s-ar putea sa ai de suferit.
Relatiile la locul de munca nu sunt recomandate vreodata, doar cunoastem atatea cazuri clasice cu banala secretara si seful ei :))
Take care !
mersi mult pentru toate sfaturile tale, da te inteleg si ai dreptate, cateodata vrei un job calm chiar daca mai slab platit fara stres sau munca continua fara sa respiri. Hmm probabil o sa ajung si eu sa fac acelasi lucru eventual, fiindca nu sunt cel mai calm om de pe planeta :P Sper sa ma descurc, inca odata mersi pentru toate sfaturile si pentru articolul tau, chiar a fost util, maine interviul cel mare :) si dupa intru in focuri :P
Cu placere :) Astept in schimb o parere dupa prima luna lucrata acolo. Sper sa fie una buna !
Multa bafta !
am terminat a 4-a zi, practic am trecut de cele 3 zile de oje si am intrat in paine, am facut grill si un pic cartofi, am prins rush pe grill, destul de nasol... cand e rush si cum am fost la inceput am cam facut spume :)) insa am reusit sa ma calmez, ce sa zic, nu e usor deloc, adica cum ai zis si tu, pe aceiasi bani stai si dormi in front la alt servici, insa ai cateva avantaje plus am nimerit colegi si colege ok zic eu, plus directorul restaurantului este de nota 10. Insa am dureri de picioare, mai ales talpi, spate, maini dar astea au mai trecut, nici nu puteam strange pumnul :) ce sa zic, nu e usor, dar am prins si acum perioada cand se incalzeste, am inteles ca iarna e mai liber in general. Cred ca multi care aduc vorbe urate, ca e militarie, ca esti sclav acolo etc cred ca acele 3 persoane nu au trecut nici de cele 3 zile de proba :) probabil nici de prima :))) am auzit pe cineva ca a fost o tipa ce la pauza a fugit :))))) am ras sa mor, sper sa rezist in continuare, am observat si lucruri deranjante, de exemplu am vazut multe greseli conform regulilor lor dar eu cum faceam o greseala mi se tragea atentia, normal ca nu`mi permit sa le fac eu observatii dar aici era ceva in genu "eu pot sa-ti fac observatie, am vechime si alta culoare la ecuson, tu nu poti ca esti incepator". Pot sa zic ceva? nu, ca dupa sunt frecat de 10 ori mai tare, in fine, nu a vorbit nimeni urat cu mine, dar nah urasc si am urat de cand ma stiu sa-mi atraga atentia cineva care si el greseste la fel sau mai mult chiar. Insa nu inteleg ceva, ce cauta lumea inainte de paste la mcdonalds? Adica ok in alte zile faci ce vrei, dar femei si barbati la o varsta ce ar trebuii sa pregateasca niste bucate in casa, sa se pregateasca de paste, pffff ce mame obosite si ce barbati de 2 lei, vai de traditia romanului, ca o dam in americaneli si ne credem smecheri, cu ochelari de soare pe timp de iarna ca sa ma fac inteles. In fine pot zice mai multe dar, eh... deocamdata atat
iti multumesc din suflet pentru acest articol.ma ajuta foarte mult deoarece in cateva zile incep si eu munca la mac.
Foarte buna postarea. Eu lucrez de 2 ani la Mc si acum cateva zile ma gandeam sa-mi dau demisia. De ce? Am ajuns la cocluzia ca oricat de bolnav ai fi sau sa-ti fie rau intr-o zi nu intereseaza pe nimeni. Nu stiu daca iti mai aduci aminte Pixxie, cand trebuie sa intri pe zona, shift managerul te evalueaza privind tinuta si starea ta de sanatate. Mie imi era foarte rau intr-o zi si ma gandeam ca o sa ma lase libera, era iarna, asa ca nu aveau mare nevoie de oameni. M-a intrebat daca ma simt bine si i-am raspuns ca nu, si m-a bagat in Lobby unde simteam ca-mi fuge pamantul de sub picioare, nu mi-a dat nici macar pauza de masa sau de o tigara si stia doar ca imi este rau, le-au dat la altii drumul sa plece nu mie. In concluzie la Mc esti bun de munca atunci cand esti apt si trebuie tot timpul sa fugi si sa te afirmi prin munca, munca si iar munca, altfel nu te tin. O colega a fost maneger, apoi crew trainer iar acum e crew member si e foarte bolnava lucreaza de 7 ani si nu mai stiu cum sa scape de ea, toti colegii o sapa pe la spate pentru ca este inutila. Din cauza stresului a ajuns sa-i tremure mainile si sa uita foarte multe comenzi. Eu am cunoscuto decand era crew trainer si coordona foarte bine zona de produse dar nu stiu ce s-a intamplat cu ea. E bine sa muncesti la Mc doar ca sa te initiezi in ale muncii in schimb o iei razna daca esti un pic emotiv. Eu am foarte multi colegi care sunt cu doua fete si nu te lasa sa te afirmi chiar daca tu ai vrea(caci daca te afirmi te avanseaza cica dar peste 4 sau 5 ani) ei merg si te vb pe la spate si pana ajunge la urechile sefului dupa aceea observi ca nu mai esti dorit acolo, asa s-a intamplat si cu fata asta si cu multe altele. Daca vrei sa porti mai multe masti vino la carnavalul Mc Donald`s si vei deveni unul dintre ei, altfel nu ai cum sa rezisti. Asta-i politica!
Diana are oarecum dreptate dar eu cred ca tine mult de restaurantul in care muncesti, unii sunt condusi de persoane mai maleabile, altele sunt puscarie, trebuie sa nu misti. Conteaza mult ce persoana conduce restaurantul si mai mult managerii, dar acum vine si alta parte, depinde ce fel de persoana esti tu, nu te supara pe mine ca zic asta, dar majoritatea fetelor sunt pline de... ma abtin si ele nu pot face "aia" "aia" "aia" si atunci normal ca incep sa aiba draci pe tine, dupa mai exista si persoane ce au o mica raceala sau ceva minor si infloresc CU MULT peste bun simt. Nu o spun ca tu o faci, dar daca asta ai lasat impresia in anii astia atunci... Fata aia daca e de 7 ani in MC si de la manager a ajuns asa jos ce nu isi da demisia? Toti suntem liberi sa alegem ce vrem pentru, eu unu personal sa ajung asa jos de la manager plecam demult, sunt magazine in care vinzi un ceas pe saptamana si iei acelasi salariu, deci dc sta? Toti suntem liberi sa alegem ce vrem in viata, si actiunile noastre ne reprezinta, trebuie sa stii ce vorbesti, cu cine si cand, altfel poti fi un tradator, un lingau sau sa fii bine vazut, dar toate astea trebuia sa te invete viata pana acum. Inca ceva, ai zis ca mureai de rau ce iti era si nici macar pauza nu ai primit? Dragutza dc nu ai insistat, dc nu ai mers la alt manager, la director de restaurant? Dc nu ai pus picioru in prag si ai zis "ori primesc pauza ori plec acasa si gata" ? Ce te impuscau? Te dadeau afara cel mult, care e problema? nu erai vreun arhitect cu salariu de 100mil, ca sa nu vb ca piata muncii la fete este mai variata. In fine, sa stii ca eu te-am inteles bine ce ai zis dar lasi o impresie proasta prin faptu ca nu lupti pentru tine, mai mult curaj, lupta pentru ce vrei, nu fa loc lu' altu! Numai bine
Inca sunt surprinsa cate controverse mai starneste un job la MC. Ce sa zic, atatia oameni, fiecare cu alta parere.
Un job la MC presupune munca fizica in primul rand, apoi acuratete si rapiditate. Nu mai poti face aceste lucruri, asta este, iti cauti alt job...
Bineinteles ca este greu sa o iei de la inceput si sa renunti la lucrurile cu care esti obisnuit, but that's life :)
Tocmai am terminat prima zi de proba la mc.. Am stat toata ziua la grill, pana pe seara ma obisnuisem.. Imi e teama maine, mi se pare mult mai greu in alte parti, sper sa fac fata. Care era salariul vostru initial? Am sperante sa mai creasca? Acum mi se pare foarte putin pentru 8 ore :(.
buna mada, nu trebuie sa iti fie frica, toate statiile se invata si nu sunt asa grele, daca imi permiti, te intreb din ce oras esti? Sunt curios. La grill inca nu este asa usor daca nu te duce capu cum sa inchizi sau gresesti vreo setare si inchizi o carne pe setare gresita. Si la mac nu e vorba cat de grea e o statie, ca nu sunt grele, conteaza cat de repede te misti mai mult. Iar tu daca esti fata isteaza si pe langa asta si dragutza o sa ajungi pe case mai mult ca sigur, ce sa zic, spor si nu te lasa, la inceput nu este usor deloc.
Mersi! Lucrez in Bucuresti ;)Sper sa ma descurc in continuare.. Mi-e tare teama maine in service..:-<.. Sper sa trec cu bine, totusi :D,, Tu, Anonim, lucrezi la mc?
In service nu o sa fii singura, la inceput o sa stea cineva cu tine si o sa te invete tot ce ai nevoie, trebuie doar sa fii atenta, sunt sigur ca o sa te descurci. Da si eu lucrez la MC, chiar acum am ajuns de la munca acasa si ma relaxez un pic in fatza pc-ului, eu sunt de la mare, si acum pe sezon ne rup turistii :D
Acum 3 ani, salariul era in jur de 800-850, dar se mai crestea destul de des, in functie de performante, vanzari, sau daca lucrai de noapte, automat aveai un plus la salariu.
In prezent, chiar nu prea mai stiu cum stau lucrurile, insa din cate am inteles, criza a ajuns si pe la Mc, iar directorul general nu mai este asa darnic ca fostul...
Imi place ca se imprieteneste lumea, pe marginea acestui articol :(
@Anonim: trebuie sa te bucuri ca sunt multi clienti, aveti de castigat pana la urma, chiar daca este obositor :)
Bafta tuturor !
iti multumesc pentru ca ai scris acest articol.imi este de mare ajutor avand in vedere a intentionez sa ma angajez la Mc mai exact sa imi iau un job de vara (desi stiu ca mai este mult timp pana atunci fiind deabea noiembrie )in prezent am 16 ani iar in iulie fac 17 si as vrea sa te intreb daca as avea sante sa ma angajeze si daca da cand ar trebui sa aplc pentru job tinand cont ca ai scris ca dupa 3 zile de proba dureaza aprozimativ o luna pana sa fi angajat...in mai? daca vacanta o dam in iunie?:D
Da, eu cred ca ai sanse.. la Mc sunt mereu in cautare de personal, ei isi doresc chiar angajati stabili si poate vor incerca sa te convinga sa mai ramai si din toamna, macar part-time :)
Da, pe la inceputul lui mai ar fi recomandabil sa aplici daca vrei sa lucrezi de prin iunie.
Multa bafta !
foarte interesant articolul...dar as vrea sa stiu si eu cum se procedeaza ca sa te angajezi la mc... chiar ma incanta ideea de a avea un job part-time
Salut,ti-am citit articolul (in totaliatate) si sincer mi s-a parut extraordinar. Sunt un tanar din Galati de 16-17 ani care doreste sa se angajeze la Mc. De zile intregi incerc sa-mi fac curaj sa fac un pas inainte dar nu stiu unde sa pasesc.
PS: nu stiu de unde sa incep, cui sa ma adresez daca trebuie un CV..etc
Articolul tau pot spune, chiar m-a motivat. Eu sunt doar un baiat ce incearca sa se integreze in "lumea oamenilor mari", sa vada cum se castiga propriul ban, nu mai spun de maturizare, organizare in viata de zi cu zi si vreau sa ma grabesc deoarece se apropie vara si binenteles este batalie pe locuri :). Liceul este in domeniu ( de aceea am ales un fast-food pentru primul job), mai exact Colegiul Economic Virgil Madgearu Galati, la prima vedere nu ar trebui sa fie imposibil ci din potriva sunt familializat cu tehnicile FIFO, LIFO, CMP. In schimb am acele emotii nu am nici un fel de experienta, nici in casa nu sunt un gospodar desavarsit si mi sa nu fac greseli prea mari care sa traga dupa ele consecinte si mai mari. Sunt dornic de munca, ambitios...m-as putea baga chiar si la program de 6 ore ( am mult timp liber), binenteles nu inainte de a cere sfaturi :), vreau sa mentionez ca nu am pretentii la salariu sau sa fac smotru...munca e munca ( ca sa ajungi sus trebuie sa pornesti de jos). Acele 3 zile de proba ma sperie cumplit si 2-3 luni de acomodare sunt prea multe avand in vedere ca munca depusa o fac pentru a obtine un ban al meu :)....la avansari nici nu ma gandesc, caut sa fac experienta din orice. Pe langa acest aspect ma ingrozit si acel vocabular al angajatilor pe care va trebui sa-l prind automat-fortat (lasa-ma sa-ti dau cateva exemple dintre cele mentionate de tine in articol pentru a-ti da seama mai usor la ce ma refer) : "Auzi ceva de genul: 8 in grill (comanda pt omul de la grill sa stie cate bucati de carne sa puna), 2 de 9 ( adica 2 portii de nuggets 9 pentru cine este in zona de produse prajite in ulei), 8 normale in toast ( 8 chifle simple, fara susan, puse la caramelizat in toaster), 6 normale, 2 branza ( adica din cele 8 chifle de pe tava faci 6 hamburgeri si 2 cheeseburgeri)."
Sper ca nu te-am deranjat dar chiar am nevoie de putin ajutor.
Multumesc mult ca ne-ai share-uit experienta ta noua, cititorilor! :D Vara trecuta am lucrat 1 luna. Recunosc a fost greu, m-am schimbat psihic si fizic intretimp si.. acum ghici ce fac? Back to some new business. with Mc! incepe sa imi placa, altfel este cand iti incepi ziua cu un zambet pe buze si te prinde o stare de bine de care nu mai poti scapa. oo, da! Mai este si contagios. Dar Pixxie, multumesc ca mi-ai dat o idee geniala! Am citit un comment de-al tau in care ziceai ca o prietena de a ta a lucrat in Germania..hmm, buna idee! Am sa ma pregatesc pentru la anul, ca tot imi place germana si tara. :D
P.S. : Legat de mancare..eu am gasit ca in weekend poti manca gratuit la ei, dar daca te incadrezi in 18,5 RON. Sa fie asa "gratuit", sau sa iti traga din salar? Nu mai tin minte.. Mi-ar prinde bine sa aflu de la tine pana intreb managerul.:)
Multumesc, Pixxie. :)
Pe vremea mea nu mancai gratis ca angajat, aveai 50% reducere dar si asta in limita unui meniu pe zi, ceva de genul...adica nu puteai sa cumperi hamburgeri pentru tot blocul la jumatate de pret :))
Acum probabil s-au mai schimbat regulile, cel mai bine intrebi un manager si ne tii si pe noi la curent cu updatarile :) Bafta !
Foarte frumos articolul, ma gandesc sa ma angajez in curand si nu stiam nimic despre McDonald's. Iti multumesc!
De foarte mare ajutor articolul tau. Multumim ca l-ai scris. In nov. am implinit 18 ani. Si asi vrea sa incep sa imi vastig proprii mei bani pentru ami indeplini un mic vis.
Interesantă experiența ta la Mc intradevăr este foarte mult de muncă , si trebuie să ai o sănătate bună , si să te adaptezi ușor, trebuie să fii mereu optimist vesel chiar si atunci cind oboseala i si spune cuvintul. Chiar mă si gindea m cum rezistă toate fetele acelea ore intregi in picioare,, fără pauză , este destul de obositor o zi intreagă să fii ca ”nouă” fără să te enervezi, fără să te doară ceva, multumim pentru articol, si te asteptă m si cu alte noutăti. Multă sănătate.
Fox i ai reusit sa te angajezi?
Hei. Am trecut de interviul de angajare cu brio si am depus dosarul acum 2 zile. Cam cat dureaza de cand depui dosarul pana te suna ca sa incepi serviciul?
Multumesc!
Acum s-au schimbat avansarile,primele 2 luni ecuson verde,ecuson 2-9 luni ecuson galben
Buna! Vreau sa iti multumesc pentru articol fac 16 ani intr-o luna si am de gand sa ma angajez la mc si nu prea stiam cum o sa fie dar sper sa ma descurc acum ca stiu la ce sa ma astept :)
Buna @Pixxie ! Maine am interviu la McDonald! Am emotii! Nu stiu cum sa ma prezint! Trebuie sa iau o mapa? CV?
@Pur si simplu eu La cat timp te-au sunat?
Buna...Nu stiu de cand este exact acest articol dar as vrea sa imi spun si eu parere....
Am lucrat la mc 3 luni si a fost foarte tare cu colegi si manageri super care erau de treaba si puteai sa faci caterinca cu ei...si era chiar foarte frumos...numai ca la cati clienti erau de era coada si de 20 de metri in mare parte a zilei chiar nu puteai sa mai faci ceva...erau zile cand nici pauza de masă nu puteai sa o iei...trebuia sa te rog pentru una de 5 minute care se transforma in 10...
Eu am lucrat la mcdonald's promenada si era foart aglomerat...si eu am avut niste amintiri super misto si faine de acolo ...ala a foat primul loc de munca primi nervi primi prieteni...dar si primul minus de 200 de lei...😄😄😄.
Aveam salariu de 1600 de lei net plus bonuri de masa 200 de lei ajungeam la 1800 de lei la 16 ani ceea ce era super pentru vârsta aia...ba chiar mai aveam si bonusuri si intr-o luna am ajuns la 2000 de lei va dati seama ca eram super fericit ma gândeam ca o sa stau acolo toată viața...
Doar ca asa cum m-am dus asa am si plecat ...in cele 3 luni de munca toti manageri erau super de treaba ...pana cand au inceput sa faca urat ca nu te miști bune ca hai mai repede ca esti un nimic in restaurantul asta ...si chestiile astea chiar mau afectat tare din cauza ca eu stiu cat de tare ma chinuia si nu mai puteam de picioare ca imi venea sa sar peste desghia si sa plec...dar stăteam ei erau obișnuiți plus ca manageri i luat pauza de masă pauza de țigară dar noi eram acolo invizibili...dar partea cea mai tare ma enerva ca eu la 16 ani nu puteam sa fac ore suplimentare dar din cauza ca imi plăcea si am vrut să îi ajut ca ii vedeam cat de nervii erau din cauza ca nu venea cineva la munca in ziua aia ...sau nu erau oameni suficienți mai stăteam si cate 4 sau 5 ore in plus aproape zilnic...si nu eram plătit pentru ele...si tu sa imi spui ca sunt un nimic păi chiar nu se face asa....si ok am inteles nu eram plătit.. dar un taxi sau un meniu ceva sau o înghețat pentru acasa...cred ca se putea având în vedere că făceam aproape 12 ore acolo...
Dar in fine per total recomand mc ca prim job sau definitiv chiar este ok daca esti obisnuit cu munca grea.....
Ps: la mine cel mai vechi avea 23 de ani in mc
Am avut rabdarea sa citesc articolul pana la capat, mi-a placut enorm. Eu acum vreau sa devin un membru al echipei Mc si cautam cat mai multe informatii, acest articolul chiar m-a ajutat. Multumesc!
Trimiteți un comentariu