După o serie de documentare originale foarte bine primite de public și critică, HBO Central Europe produce integral în România un prim serial de ficțiune, în care rolul principal va fi interpretat de unul dintre cei mai renumiţi actori români, Marcel Iureş.
Serialul se concentrează pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie, văzută prin ochii unui psihiatru de succes a cărui viaţă profesională şi personală riscă să se destrame. Fiecare episod din cele 45 ale serialului se concentrează pe câte o sesiune de terapie – 4 şedinţe individuale între psihiatru şi pacienţii săi, urmate de câte un episod săptămânal axat pe vizita psihiatrului la propriul său terapeut.
E un serial psihologic ce se degustă în doze mici şi puternice.
Dacă v-aţi întrebat până unde poate merge un serial TV, cât de puternic şi de rezonant poate el fi fără să apeleze la efecte speciale şi la poveşti extravagante, până unde poate ajunge rafinamentul regiei, actoriei și scriiturii, atunci veţi avea răspunsul uitându-vă la În derivă. Structura serialului e bazată pe o serie de piese într-un act, mici furtuni emoţionale care se acumulează într-o dramă psihologică mistuitoare.
Distributia
Marcel Iures (Andrei)
"Cu ochii larg închişi"
Andrei, un psihoterapeut sobru, rezervat şi profesionist, urmează să aibă parte de provocarea vieții sale – iubirea pentru o pacientă, iubire ce va amenința tot ce are mai drag și mai important pe lume: familia, respectul de sine, reputaţia și, nu în ultimul rând, meseria.
Maria Dinulescu (Nora)
"Dragoste pe fugă"
Senzuală şi foarte inteligentă, capricioasă și foarte caustică, Nora are o personalitate nevrotică și narcisistă ce-i permite auto-analize necruţătoare dar care nu o poate împiedica să se amorezeze de propriul său terapeut...
Vlad Zamfirescu (Victor)
"La răscruce de vânturi"
Victor e militar de carieră, dar duritatea și stoicismul cu care-și îmbrățișează meseria nu fac decât să camufleze teribilul sentiment de vinovăţie generat de viețile nevinovate luate în timpul unei dezastruoase misiuni în Afganistan...
Maria Mitu (Diana)
"Cu sufletul la gură"
Diana (17 ani) e o gimnastă de performanţă maturizată înainte de vreme cu toate că, din cauza intensului efort fizic, corpul ei a rămas cel al unei fetiţe. Ca urmare a unui accident, compania de asigurări îi cere o evaluare psihologică și, astfel, Diana ajunge la cabinetul lui Andrei...
In alte roluri:
Andreea Bibiri (Ruxandra), Bogdan Dumitrache (Tudor), Tamara Cretulescu (Maria), Gabriela Butuc (Laura).
În Derivă e un serial al cuvintelor și imaginilor, al proiecţiilor mentale şi al sentimentele pe care acestea le generează. Scenariile te duc în locuri vii şi distante – fără să părăsească biroul terapeutului. În derivă e terapia prin cuvinte, adusă pe ecran în toată durerea, claustrofobia, defensivitatea şi revelaţia ei.
Până la urmă, miza unei şedinţe de terapie nu diferă mult de cea a unui interogatoriu de poliţie: la fel ca un detectiv, terapeutul încearcă să se insinueze în mintea pacientului, să-i învingă sistemul de apărare şi să extragă, chiar și fără voia acestuia, adevărul. Dacă într-un serial poliţist bănuiala se mută de la un suspect la altul, aici suspiciunea oscilează de la un simptom la altul.
Plăcerea vizionării e sporită de factorul surpriză – de multe ori, personajele spun exact opusul a ceea ce simt, iar comentariile şi confesiunile aparent întâmplătoare, dar pline de semnificaţii, vin atunci când te aștepți mai puțin. E fascinant să prinzi din zbori acele frânturi trecătoare ale inconştientului ce apar şi dispar ca bulele de la suprafaţa unei ape. Cabinetul de terapie funcţionează ca o oală sub presiune, unde atmosfera se condensează din ce în ce mai tare, oscilând de la insuportabil la euforic, în funcţie de pacient şi de situaţie.
În derivă e fascinant şi pentru că ascunde informaţia pe cât de inteligent o revelează. Fiecare sesiune e plină de aluzii şi eschivări, de durerea negării şi uşurarea mărturisirii, are întoarceri de situaţie în buclă şi ne oferă nenumărate indicii ascunse care sunt invizibile pentru personaje, dar captivante pentru spectator.
Sursa
HBO Romania.
Este un serial pe care il voi urmarii de cate ori voi avea ocazia pentru ca se diferentiaza de ce este acum produs in Romania. Voi urmarii acest serial asa cum am urmarit si
Efect 30, pentru ca este altfel.
Recunosc ca mereu am fost curioasa cum este atmosfera in cabinetul unui psiholog si nu neg ca as incerca o astfel de sedinta...
Nu sunt fana telenovelor si nici nu cred ca Razvan Fodor, Liviu Varciu sau Radu Vilcan sunt actori, oricat de bine ar arata ei.
Da, admir generatia tanara de actori, aceea din care face parte Dragos Bucur, Vlad Zamfirescu, Marius Manole sau Dorian Boguta...