5 mar. 2010

Leapsa despre carti


1. Cand cititi, pentru a marca locul unde ati ramas cu lectura, folositi semne de carte sau indoiti paginile?
Nu indoi niciodata pagina, folosesc semne de carte, de obicei flyere de la Sephora cu parfum :)

2. Ati primit in ultimul timp o carte drept cadou si, daca da, care a fost aceasta?
Fata fantoma, de Sophie Kinsella, o carte chic, de noptiera.

3. Cititi in baie?
Nicodata, nu pot sa ma concentrez deloc...

4. V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte si, daca da, care ar fi fost aceasta?
Acum sa scriu o carte, probabil ar fi penibil, insa nu se stie niciodata ce idei o sa imi vina...

5. Ce credeti despre colectiile de carte de la noi?
O buna investie, am inceput anul acesta sa cumpar din colectiile aparute la ziare. Chiar daca parintii mei au multe din ele, consider ca ar fi frumos din partea mea sa imi fac o biblioteca proprie, nu sa ma bazez pe cartile lor cumparate acum 30 de ani. Cand cumparam o carte cu totii ne gandim si la persoanele care vor mai citi aceea carte dupa noi...Cum ar fi sa le spun copiilor mei "Citeste cartea asta luata acum vreo 40 de ani de bunici, ca mami nu a considerat ca meriti una mai noua " :)

6. Care este cartea preferata?
Dintre cele clasice mi-a placut foarte mult "Quo Vadis?", singura carte la care am plans vreodata, apoi "Cel mai iubit dintre pamanteni" si "Rosu si negru", iar dintre cele contemporane, "Alchimistul", "Codul lui Da Vinci" sau "Mananca, roaga-te, iubeste"

7. Va place sa recititi unele carti si care ar fi acestea?
Nu am recitit niciodata o carte, din lipsa timpului liber.

8. Ce parere ati avea de o intalnire cu autorii cartilor pe care le apreciati si ce le-ati spune?
As fi mai mult decat onorata si probabil cufundata in emotii...nu as putea decat sa le spun ca ii respect si ca le multumesc pentru serile placute in care lectura lor a ocupat primul loc !

9. Va place sa vorbiti despre ceea ce cititi si cu cine?
As vorbi, dar nu prea mai am cu cine; din pacate in secolul vitezii putini mai au rabdare sa stea cu o carte in mana...

10. Care sunt motivele care va determina sa alegeti o carte pe care sa o cititi?
Daca imi este recomandata de cineva, sau citesc vreo recenzie despre ea pe internet.

11. Care credeti ca este o lectura “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie sa o citeasca?
Cred ca oricine ar trebui sa citeasca in timpul copilariei cartile care le sunt recomandate; daca nu se vor trezi mai tarziu cu lipsuri de cultura. Marin Preda, Sadoveanu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Ioan Slavici, George Calinescu precum si Dickens, Victor Hugo, Lev Tolstoi, Alexandre Dumas, sunt doar cativa autori care ar trebui cititi.

12. Care este locul preferat pentru lectura?
In pat inainte de culcare, sau cand e placut afara, seara pe balcon :)

13. Cand cititi ascultati muzica sau lecturati in liniste?
Lecturez in liniste.

14. Vi s-a intamplat sa cititi carti in format electronic?
Nu, chiar nu pot. Macar atunci cand citesc sa nu mai folosesc calculatorul.

15. Cititi numai carti cumparate sau si pe cele care sunt imprumutate?
Mai imprumut si carti, dar de cele mai multe ori le citesc pe cele personale.

16. “O carte este pentru mine…” Cum ati descrie o carte?
O buna metoda de relaxare si imbunatatire a cunostintelor in acelasi timp.

Am vazut aceasta leapsa pe blogul lui Camelcutza si am tinut sa o completez pentru ca si eu intru in categoria iubitorilor de carti... O dau mai departe tuturor celor care sunt cititori infocati !

7 comentarii:

Anonim spunea...

E ciudat ca spui asta: "Citeste cartea asta luata acum vreo 40 de ani de bunici, ca mami nu a considerat ca meriti una mai noua " :)

Veche sau noua, cartea are acelasi continut. Nu se innoieste, nu se updateaza, nu se invecheste. Eu am avut carti de la bunici, de pe vremea lor si a parintilor lor, din pacate au pierit intr-un incendiu... mi-ar fi placut sa le pot pastra.

Pixxie spunea...

Da asa este, o carte devine mai pretioasa odata cu trecerea anilor, nu ziceam ca trebuie aruncate, eu ma refeream ca alta satisfactie ai cand poti spune ca ai cumparat niste carti gandindu-te la urmasii tai, asa cum si parintii si bunicii au facut-o ! Iar de reinnoit, este demonstrat stiintific ca dupa o lunga perioada, o carte prinde miros si devine chiar toxica de la praful imbibat, asa ca cele foarte vechi sunt bune de pastrat in biblioteca si cel mult rasfoit, nu stiu cat e de sanatos sa adormi cu ea pe perna in fiecare seara :)

Anonim spunea...

Eu sunt un om fascinat de cartile de la biblioteca, ingalbenite de trecerea timpului, asa ca sunt usor subiectiva :P

Roxy spunea...

Am fost o norocoasa sa cresc inconjurata de carti. Tata a fost innebunit dupa carti si asa am ajuns sa avem o biblioteca de vreo 3000 de carti. Din pacate nu am ajuns sa le citesc pe toate, dar oricum mult mai mult decat altii... Si mie mi-a placut "Mananca, roaga-te, iubeste" foarte mult. M-am regasit putin in personaj.
Intrebarea 9 mi-a adus aminte de scumpa mea prietena Mia, cu care obsinuiam sa ma intalnesc la cafenea si printre altele povesteam despre cartile citite. Slabe sanse sa mai intalnesc o astfel de prietena.....

Victoria West spunea...

1. Cand cititi, pentru a marca locul unde ati ramas cu lectura, folositi semne de carte sau indoiti paginile?
Nu indoi niciodata pagina. Aproape toate cartile pe care le-am citit in ultimii 2 ani si jumatate sunt cartile mele, noi, cumparate din librariile din Toronto, si chiar nu ma lasa inima sa le indoi. Folosesc semne de carte, care „au venit la pachet” tot de la librarie, atunci cand am cumparat cartile. Doar cateva carti pe care le-am citit in ultimii ani au fost de la biblioteca, sau din vechea mea colectie din Romania, dar nici pe acelea nu le-am indoit, din respect pentru ele. O carte pentru mine are aceeasi valoare, indiferent daca e noua sau veche, a mea sau imprumutata.

2. Ati primit in ultimul timp o carte drept cadou si, daca da, care a fost aceasta?
O carte – album Cartier, scrisa de Hans Nadelhoffer, primita de ziua mea. Nu am citit-o in intregime, am rasfoit-o. Cred ca am s-o citesc in intregime mai incolo.

3. Cititi in baie?
Da.

4. V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte si, daca da, care ar fi fost aceasta?
M-am gandit, da... :) De cand scriu pe blogul meu si pe 2 site-uri americane (Examiner.com si AssociatedContent.com), si de cand mi-am creat o mica reputatie de scriitoare in cercul meu de prieteni, am fost intrebata de mai multe ori daca am incercat sau daca vreau sa scriu o carte. Am incercat pana acum de 2 ori (mai demult), am avut niste idei faine, dar nu am progresat, ceea ce inseamna ca inca nu e momentul sa incerc sa scriu o carte. Deocamdata fac jurnalism de moda.

http://www.examiner.com/x-50885-Toronto-Style-Examiner

http://www.associatedcontent.com/user/821122/victoria_west.html

Poate in cativa ani cand voi fi progresat cu ceea ce scriu, voi putea sa scriu si o carte. Pe de alta parte, sa scrii o carte nu inseamna doar literalmente „sa scrii” acea carte, ci inseamna de fapt sa parcurgi cu succes 3 etape importante, ca sa devii un scriitor de succes: sa scrii, sa publici, sa vinzi. Degeaba scrii o carte, care ramane incuiata in dulap, daca nu gasesti pe nimeni sa ti-o publice, caci nimeni nu risca sa publice un scriitor necunoscut. Si daca o publici, trebuie sa fii destul de cunoscut ca sa o vinzi. Daca vreodata ajung la o notorietate destul de mare incat publicul larg sa vrea sa-mi cumpere cartea, atunci m-as gandi sa scriu o carte. Cat priveste cele 2 idei pentru carti pe care le-am avut mai demult, una dintre ele ar fi fost despre anumite realitati din Romania, iar a doua s-ar incadra la literatura chic.

5. Ce credeti despre colectiile de carte de la noi?
Avand in vedere ca nu locuiesc in Romania, nu sunt familiara cu noile colectii aparute pe meleagurile mioritice.

6. Care este cartea preferata?
Nu pot sa aleg o carte preferata. Iubesc toate cartile pe care le am in biblioteca. Fiecare carte pe care o citesc imi place in felul ei.

7. Va place sa recititi unele carti si care ar fi acestea?
Da, am mai recitit unele carti. De exemplu anul asta am recitit 5 carti pe care prima oara le-am citit in anii trecuti. De obicei lecturi usoare, cum ar fi Sophie Kinsella, Candace Bushnell, Agatha Christie, Sidney Sheldon, Paulo Coelho.

Victoria West spunea...

8. Ce parere ati avea de o intalnire cu autorii cartilor pe care le apreciati si ce le-ati spune?
Mi s-a intamplat cel putin o data. I-am intalnit pe Carcotasi acum cativa ani, la o lansare de album de la mine din oras. Aveam cu mine una din cartile publicate de Misu Gainusa, Cotcodaceli, si m-am ales cu autografele Carcotasilor pe prima pagina a cartii. Sincer, nu am avut posibilitatea sa stau de vorba prea mult cu Carcotasii, caci era foarte multa lume la intalnire, si toti vroiau autorgrafe, poze, etc. In afara de aceasta, scopul intalnirii nu a fost cartea lui Gainusa, ci acel album cu melodii pe care l-au lansat, asa ca intreg evenimentul s-a desfasurat in jurul albumului.

http://fashionstylebeautyandmore.blogspot.com/2010/04/romania-si-carcotasii.html

In Toronto au venit autoare pe care as fi vrut sa le vad – Candace Bushnell si Sophie Kinsella, dar n-am reusit sa ajung la intalnire. Daca as mai avea o asemenea ocazie, probabil ca le-as spune ca sunt foarte incantata sa le cunosc, si cat de mult imi plac cartile lor, ceva de genul asta cred. :)

9. Va place sa vorbiti despre ceea ce cititi si cu cine?
Da, imi place, si cel mai mult imi place sa o fac in comunitatea virtuala. Imi place sa vorbesc despre carti cu alti iubitori de carte pe forumuri, bloguri, etc.

10. Care sunt motivele care va determina sa alegeti o carte pe care sa o cititi?
Daca imi este recomandata de cineva, sau citesc vreo recenzie despre ea pe internet.

11. Care credeti ca este o lectura “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie sa o citeasca?
Literatura clasica, bineinteles

12. Care este locul preferat pentru lectura?
Seara inainte de culcare.

13. Cand cititi ascultati muzica sau lecturati in liniste?
In liniste.

14. Vi s-a intamplat sa cititi carti in format electronic?
Da, dar foarte putin. Prefer cartea clasica.

15. Cititi numai carti cumparate sau si pe cele care sunt imprumutate?
Aproape toate sunt cartile din biblioteca mea personala. In ultimii ani au fost doar cateva carti imprumutate de la biblioteca.

16. “O carte este pentru mine…” Cum ati descrie o carte?
O buna metoda de relaxare, dar o imbogatire a cunostintelor si a vocabularului.

Pixxie spunea...

@Victoria West: multumesc ca ai completat leapsa ! Foarte frumoase raspunsuri ! Si mie imi plac lecturile usoare, mai ales Sophie Kinsella :)